Severni tok 2 vodonik

Ekološki prihvatljiva goriva obogaćena vodonikom

Automobili sa alternativnom energijom - hibridna i električna vozila su u porastu, što doprinosi globalnim naporima za smanjenje emisije CO2 i drugih štetnih gasova. Istraživači traže nova rešenja za ovaj tekući gorući problem, koji sve više utiče na životnu sredinu. Cilj je da dodavanjem vodonika automobil bude štedljiviji i proizvodi manje štetnih emisija.

Dr Muzammil Arshad, docent na Univerzitetu A&M u Teksasu, odsek za multidisciplinarno inženjerstvo i tim multidisciplinarnih studenta istraživača sproveli su studiju, kako bi analizirali performanse goriva obogaćenog vodonikom na mogućnost i efikasnost motornih varnica. Ovo rešenje moglo bi značajno pomoći automobilskoj industriji da automobili postanu ekološki prihvatljiviji.

„Zbog klimatskih promena, usredsređenosti na smanjene emisije, kao i zbog smanjenja rezervi fosilnih goriva, sprovedeno je ogromno istraživanje smanjenja emisija. Ovo je dovelo do ispitivanja efekata dvostrukog goriva na emisije, kao i na parametre performansi motora, jer ne želimo izgubiti karakteristike sagorevanja ubrizgavanjem sekundarnog goriva“, rekao je Arshad.

Dvoje multidisciplinarnih studenata u Centru za visoko obrazovanje u McAllenu (HECM), Jonathan Rodriguez i Miriam Alanis, dali su značajan doprinos i koautori su istraživanja.

Njihovo istraživanje prihvaćeno je na 12. godišnjem američkom kongresu za sagorevanja, koji je održan u College Station, gde su predstavili svoja otkrića.

„Mislim da je izlaganje na konferenciji efikasno i poučno. Iz studije smo uspeli da proizvedemo opipljive rezultate, koji bi potencijalno mogli biti značajni i korisni u budućnosti za celokupno društvo“, rekao je Alanis.

Studija je, takođe, nedavno objavljena u vrhunskom časopisu Petroleum and Chemical Industry International.

„Ova priznanja daju na značaju našim istraživanjima i daju mu kredibilitet. Napredujemo u HECM-u. Verujem da smo deo prvog studentskog istraživačkog projekta izvedenog u kampusu. Kao još nesvršeni diplomac nisam verovao da je to iskustvo koje ću steći dok dr. Arshad ne razvije projekat“, rekao je Rodriguez.

Motori sa paljenjem na varnicu obično se koriste u raznim malim SUV-ovima i limuzinama. U ovim motorima benzin se stapa sa vazduhom i pali se iskrom koju formira svećica, stvarajući sagorevanje. Automobil može pretvoriti toplotnu energiju u kinetičku sagorevanjem goriva, omogućavajući automobilu da se kreće.

„Izveli smo numeričke simulacije, da bismo razumeli i predvideli performanse motora sa paljenjem na svećicu, uvodeći vodonik u različitim količinama i predviđajući efekat za različite efikasnosti, pritisak u cilindru i emisije“, rekao je Arshad.

Cilj je da dodavanjem vodonika automobil bude štedljiviji i proizvodi manje štetnih emisija. Istraživači su, takođe, analizirali da li će biti potrebne značajne promene na trenutnim motorima sa paljenjem na varnicu, da bi se objasnio dodatak vodonika.

„Prvobitno smo mislili da bi razlika u pritisku u cilindru, zbog obogaćivanja, mogla stvoriti probleme koji bi zahtevali velike modifikacije motora. Naše analize pokazuju smanjenje vršnog pritiska u cilindru, što posledično nagoveštava da nam nisu potrebne veće modifikacije motora da bismo koristili ovo dvostruko gorivo. Ovo istraživanje ima potencijalnu vrednost na tržištu goriva, a tržište automobila ostaje netaknuto“, rekao je Rodriguez.

Na osnovu ove prve istraživačke inicijative u HECM-u, Arshad je oduševljen rezultatima i planira da u budućnosti sprovodi slične projekte sa studentima.

Izvor: ScienceDaily

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti