Ekološko prestrojavanje makedonskih prevoznika

U voznom parku Severne Makedonije trenutno ima oko 2.800 kamiona standarda Euro 5 i preko 3.000 Euro 6 kamiona, a strane kompanije angažuju sve više prevoznika čija su vozila u skladu sa ovim emisionim kategorijama. Nabavka novog kamiona košta najmanje 100.000 evra, a nove prikolice od 20 do 50.000 evra. Makedonski prevoznici sami brinu o nabavci svojih vozila i kažu da do sada nisu dobili ni jedan novčić kao podsticaj ili pomoć.

Ovo će biti poslednja godina u kojoj je predviđen veći broj prevoznih dozvola za makedonske kamione Evro 5 koji voze do Nemačke. Od sledeće godine dozvole za krstarenje nemačkim autoputevima dobijaće samo vozila standarda Evro 6. Ova promena je posledica nemačke strategije za očuvanje životne sredine i nagoveštava promene do kojih može doći u većem broju zemalja članica EU, upozorava Biljana Muratovska, generalna sekretarka Makam transa.

Zemlje EU se i dalje štite od zagađenja tako što naplaćuju veće putarine za starije kamione. Muratovska otkriva da u kontingentu dozvola za 2023. godinu više nema dozvola za vozila standarda evro 3 i evro 4. Ono što je podjednako važi i za ovu i za 2024. godinu jeste to da se godišnji bilateralni tranzit povećava za pet vozila.

Samostalna zamena starih kamiona

„Prevoznici su se godinama pripremali za ovakve zabrane i obnavljaju vozni park. Sada postoji oko 2.800 Euro 5 kamiona i preko 3.000 Euro 6 kamiona koji su ekološki najprihvatljiviji. Iako svetska istraživanja pokazuju da skoro četvrtina emisije ugljen-dioksida u drumskom saobraćaju potiče od kamiona, od osamostaljenja do danas makedonske institucije ne odgovaraju na zahteve prevoznika za pomoć u zameni starih generacija kamiona i prikolica”, objašnjava Muratovska.

Makedonski prevoznici sami brinu o nabavci svojih vozila, a prevoznici kažu da do sada nisu dobili ni jedan novčić kao podsticaj ili pomoć. Evropske zemlje već dve decenije pronalaze različite načine da stimulišu prevoznike, pa čak i za kupovinu filtera za vazduh, što bi bilo u pravcu manjeg zagađenja u iznosu od 100 do 10.000 evra.

„S obzirom na to da su neki od državnih kamiona u takvom stanju, postojao je predlog da se oni zamene nabavkom novijih generacija ovakvih vozila od privatnika i da im se dodatno dodaju sredstva i nabave još ekološki prihvatljivija vozila, ali ni to nije uspelo”, objašnjava Muratovska.

Subvencije u EU

Nemačka je pre dve godine dozvolila prevoznicima da apliciraju za subvenciju od 15.000 evra za kupovinu novog kamiona i do 5.000 evra za novu prikolicu. Kamioni koje su nemački transporteri nabavili morali su da ispune najviše Evro 6 standarde i da budu proizvedeni 2021. godine. Istovremeno, tamošnji prevoznici su predali na reciklažu stara vozila od Evro 0 do Evro 5 standarda.

„Evropske zemlje ograničavaju kretanje starih kamiona i kroz povećane cene puteva sa naplatom putarine. Razumljivo je da strane kompanije angažuju sve više prevoznika čija su vozila standarda Evro 5 i Evro 6”, radi veće pouzdanosti i bržeg transporta. Pored primarnog ekološkog cilja, u EU žele da ubrzaju rekonstrukciju transportnog drumskog voznog parka, da pomognu prevoznicima, ali i proizvođačima kamiona. I da ne zaboravimo, da unaprede bezbednost saobraćaja”, dodaje Muratovska.

Spas u polovnim kamionima

Nabavka novog kamiona košta najmanje 100.000 evra, a nove prikolice od 20 do 50.000 evra. Na sreću, postoji mogućnost kupovine polovnih kamiona, koji koštaju od 30 do 40 hiljada evra. Cene novih autobusa kreću se između 200 i 300 hiljada evra.

Inače, krajem aprila u Skoplju je održan bilateralni sastanak mešovite komisije u skladu sa Bilateralnim sporazumom o drumskom saobraćaju potpisanim sa Nemačkom, posle skoro osam godina od poslednjeg susreta koji je održan u Nemačkoj.

Izvor: Sloboden pečat

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti