Ekonomske prognoze za Srbiju među najboljima u Evropi

Ističući da su ekonomske prognoze Srbije su među najboljima u Evropi Katrin Vent, šefica odeljenja za Srbiju u Evropskoj komisiji je rekla da „sada kada Srbija ima novu vladu moramo intenzivno da se angažujemo sa njom, kako bi se napredovalo u evropskim reformama”.

Srbija se, kao i ostatak Evrope, trenutno nalazi u jednoj od najtežih situacija u svetu kada je reč o pandemiji Kovid 19, ali ima i pozitivnih vesti za zemlju, rekla je danas šefica odeljenja za Srbiju u Evropskoj komisiji, Katrin Vent, preneo je Tanjug.

„Sa pozitivne strane, ekonomske prognoze Srbije su među najboljima u Evropi. Nadamo se da će predviđanja takve otpornosti zemlje biti i potvrđena”, kaže Vent.

Vent je tokom današnje debate u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamneta o izvešataju o Srbiji, navela da se pristupni proces Srbije usporio i da je na kraju 2020. godine „skor otvorenih poglavlja i dalje 18 od 35“, uz dva privremeno zatvorena poglavlja.

„Sada kada Srbija ima novu vladu moramo intenzivno da se angažujemo sa njom kako bi se napredovalo u evropskim reformama”, navodi Vent ističući da Evropska komisija već vidi ohrabrujuće signale od strane Srbije, kao što su pokretanje ustavne reforme u cilju jačanja nezavisnosti sudstva, usvajanje Akcionog plana za primenu Medijske strategije i uspostavljanje Radne grupe o izvorim reformama.

Vent je pozdravila zalaganje Evropskog parlamenta na Međustranačkom dijalogu u Srbiji kao i izjavu predsedavajućeg Skupštine Srbije Ivice Dačića da će se taj dijalog nastaviti u 2021. godini.

Za sledeću nedelju najavila je održavanje Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU.

„To će biti važna prilika da se ohrabre dalje reforme i napredak i potvrdi EU podršaka evropskoj pespektivi Srbije”, zaključila je Vent.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti