Ekonomske prognoze za Srbiju među najboljima u Evropi

Ističući da su ekonomske prognoze Srbije su među najboljima u Evropi Katrin Vent, šefica odeljenja za Srbiju u Evropskoj komisiji je rekla da „sada kada Srbija ima novu vladu moramo intenzivno da se angažujemo sa njom, kako bi se napredovalo u evropskim reformama”.

Srbija se, kao i ostatak Evrope, trenutno nalazi u jednoj od najtežih situacija u svetu kada je reč o pandemiji Kovid 19, ali ima i pozitivnih vesti za zemlju, rekla je danas šefica odeljenja za Srbiju u Evropskoj komisiji, Katrin Vent, preneo je Tanjug.

„Sa pozitivne strane, ekonomske prognoze Srbije su među najboljima u Evropi. Nadamo se da će predviđanja takve otpornosti zemlje biti i potvrđena”, kaže Vent.

Vent je tokom današnje debate u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamneta o izvešataju o Srbiji, navela da se pristupni proces Srbije usporio i da je na kraju 2020. godine „skor otvorenih poglavlja i dalje 18 od 35“, uz dva privremeno zatvorena poglavlja.

„Sada kada Srbija ima novu vladu moramo intenzivno da se angažujemo sa njom kako bi se napredovalo u evropskim reformama”, navodi Vent ističući da Evropska komisija već vidi ohrabrujuće signale od strane Srbije, kao što su pokretanje ustavne reforme u cilju jačanja nezavisnosti sudstva, usvajanje Akcionog plana za primenu Medijske strategije i uspostavljanje Radne grupe o izvorim reformama.

Vent je pozdravila zalaganje Evropskog parlamenta na Međustranačkom dijalogu u Srbiji kao i izjavu predsedavajućeg Skupštine Srbije Ivice Dačića da će se taj dijalog nastaviti u 2021. godini.

Za sledeću nedelju najavila je održavanje Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU.

„To će biti važna prilika da se ohrabre dalje reforme i napredak i potvrdi EU podršaka evropskoj pespektivi Srbije”, zaključila je Vent.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti