značaj zelene tranzicije

Ekonomski oporavak od pandemije ugrožava klimu

Očekuje se da će globalna potražnja za energijom porasti za 4,6 % ove godine, uglavnom zahvaljujući potrebama zemalja u razvoju. Očekuje se da će potrošnja uglja i gasa premašiti potrošnju ostvarenu 2019. godine. Porast potrošnje uglja najveći je Aziji, posebno Kini a IEA upozorava da su globalne emisije CO2 iz energije ove godine porasle za gotovo 5% i da je ekonomski oporavak od pandemije„sve samo ne održiv” za klimu.

Globalne emisije ugljen-dioksida iz energije ove su godine porasle za gotovo pet procenata, što pokazuje da bi ekonomski oporavak od pandemije covid-19 mogao biti „sve samo ne održiv” za klimu, saopšteno je iz Međunarodne agencije za energiju (IEA).

U Globalnom energetskom izveštaju za 2021. IEA predviđa da će se emisije ugljen-dioksida ove godine povećati na 33 milijarde tona, što je 1,5 milijardu tona više u odnosu na nivo iz 2020. godine, a to je najveći pojedinačni porast u periodu dužem od jedne decenije.

„Ovo je zastrašujuće upozorenje. Ekonomski oporavak od krize covida-19 trenutno je sve samo ne održiv za našu klimu“, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Ovogodišnji rast verovatno će biti podstaknut ponovnim porastom upotrebe uglja u elektroenergetskom sektoru. Značajno veća potrošnja uglja predviđa se posebno u Aziji, dodao je Birol.

Izveštaj IEA treba da izvrši pritisak na vlade da preduzmu mere u vezi sa klimatskim promenama. Američki predsednik Džo Bajden održaće ove nedelje virtuelni samit sa više svetskih lidera, kako bi razgovarao o pitanjima uoči globalnih pregovora u Škotskoj, kasnije ove godine. Prošle godine, kada je potrošnja energije opala zbog pandemije covida-19, emisije CO2 povezane sa energijom pale su za 5,8 odsto, na 31,5 milijardi tona, nakon rekordnih 33,4 milijarde tona 2019. godine.

Godišnji izveštaj IEA analizirao je najnovije nacionalne podatke iz celog sveta, trendove ekonomskog rasta i nove energetske projekte, koji bi trebalo da se pojave na mreži.

Očekuje se da će globalna potražnja za energijom porasti za 4,6 procenata 2021. godine, uglavnom zahvaljujući potrebama zemalja u razvoju, što bi moglo dovesti do toga da rezultat iz 2019. godine bude premašen, navodi se u izveštaju.

Potražnja za svim fosilnim gorivima je u porastu 2021. godine, a očekuje se da će i ugalj i gas premašiti potrošnju ostvarenu 2019. godine.

Očekivani porast potrošnje uglja premašuje upotrebu obnovljivih izvora energije za skoro 60 procenata, uprkos ubrzavanju potražnje za energijom sunca, vetra i vode. Više od 80 odsto predviđenog porasta potražnje za ugljem tokom 2021. godine očekuje se u Aziji, gde po potrošnji prednjači Kina.

Potrošnja uglja u SAD i Evropskoj uniji takođe raste, ali ostaće znatno ispod nivoa pre krize, saopštila je IEA.

Izvor: SEEbiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.