Ekonomski stručnjaci očekuju da inflacija uskoro dostigne svoj vrhunac

Evrozona se bori protiv rastuće inflacije skoro godinu dana, a rat u Ukrajini je pojačao te inflatorne pritiske. U septembru 2021. ukupna inflacija u zoni evra iznosila je 3,4%, što je predstavljalo maksimum u poslednjih 13 godina. Ovi brojevi su, međutim, brzo porasli, a inflacija je prošlog meseca dostigla istorijski maksimum od 10,7%.

Istorijske vrednosti inflacije trenutno pogađaju države širom Evrope, a njen maksimum je „gotovo na dohvat ruke“, rekao je Edvard Šikluna, guverner Banke Malte.

On je, međutim, upozorio da postoji mnogo neizvesnosti i da, kada su u pitanju prognoze inflacije, evropska centralna banka (ECB) ostaje zavisna od podataka koje dobija.

Evropska centralna banka objavljuje nove ekonomske prognoze sredinom decembra, kada treba da zaseda. Još u septembru, centralna banka je prognozirala da će godišnja stopa inflacije ove godine iznositi 8,1% i 5,5% 2023. godine. Cilj ECB-a je da pokuša da ograniči ukupnu inflaciju na oko 2%.

Prekid rata sputava inflaciju!

„Činjenica je da na pomen reči “mir”, kada se razgovara o sukobu Rusije i Ukrajine, među političkim vođama SAD-a i Nemačke to izaziva pozitivne reakcije“, rekao je visoki zvaničnik ECB-a, što bi mogao biti mogući razlog za sputavanje rasta cena.

Američki zvaničnici su navodno pozvali Ukrajinu da pokaže da je otvorena za diplomatsko rešenje sukoba. Ranije ove nedelje, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izneo je pet uslova za mirovne pregovore sa Rusijom.

Prekid sukoba između Rusije i Ukrajine, koji je počeo 24. februara, pomogao bi, na primer, u rešavanju problema snabdevanja hranom. Samim tim bi sputao rast cena robe. Pored toga, cene energenata u poslednjih nekoliko meseci ostale su donekle stabilne i daleko od svojih istorijskih maksimuma zabeleženih u avgustu. Rastući troškovi korišćenja električne energije su bili glavni pokretač veće inflacije širom evrozone.

Kamatne stope nastavljaju da rastu

S obzirom na istorijske nivoe inflacije, ECB je najavila tri povećanja kamatnih stopa ove godine, čime je glavna kamatna stopa porasla i iz svoje negativne vrednosti skočila na 1,5%.

Upravni savet je povećao kamatne stope za 0.75%  u septembru i oktobru, a tržišta očekuju povećanje za novih 0,5% u decembru.

Ranije ovog meseca, predsednica ECB Kristin Lagard, rekla je da njen tim treba da nastavi da povećava kamatne stope, uprkos ekonomskom usporavanju. „Imaćemo dalja povećanja kamatnih stopa u budućnosti“, rekla je Lagardova.

Prema podacima objavljenim u četvrtak, indeks potrošačkih cena u SAD je u oktobru porastao manje nego što je očekivano. Najnovija dešavanja sugerišu da je inflacija, iako je i dalje visoka, možda počela da stagnira.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti