Recikliranja solarnih panela

Ekspanzija solarnih PV kapaciteta širom SAD

U SAD investitori u kapacitete solarne energije iz godine u godinu postavljaju nove rekorde. U poslednje 3,5 godine SAD su uspele da udvostruče solarni kapacitet. Konsultantska kompanija Wood Mackenzie smatra da će solarna industrija i ubuduće obarati godišnje rekorde proizvodnje električne energije iz solarnih resursa.

Američko solarno tržište prešlo je 100 GW proizvodnih kapaciteta u prvom tromesečju 2021. godine, udvostručujući veličinu industrije tokom poslednje 3,5 godine, navodi se u izveštaju američkog Solar Market Insight K2 2021, koji su objavili Udruženje industrija solarne energije (SEIA) i Wood Mackenzie.

Izveštaj je pokazao da je širenje kapaciteta solarne energije, koju koriste stambeni objekti opalo za 8% u odnosu na četvrti kvartal 2020, ali je, takođe, i povećan za 11% u odnosu na prvi kvartal 2020. – sa instaliranih 905 MW. Izveštaj pripisuje pomak „zdravim prodajnim kanalima“ koji su se prelili u prvo tromesečje.

Instaliranje novih kapaciteta solarne energije u komercijalne i u lokalne svrhe u prvom kvartalu 2021. godine opalo je u odnosu na četvrti kvartal 2020. godine, što je tipično za ove segmente tržišta, dok su u odnosu na prvi kvartal 2020. godine, kapaciteti solarne energije u komercijalne svrhe povećani za 19% a kapaciteti lokalnih solarnih izvora opali za 15%.

Komunalna solarna energija postavila je rekord za instalacije u prvom kvartalu od 3,6 GW novih instalacija. Najveći udeo ovog kapaciteta imao je Teksas, sa više od 1,4 GW instalacija.

U prvom kvartalu 2021. godine najavljeno je ukupno 6,2 GW novih ugovora o kupovini solarne energije na nivou komunalnih preduzeća, uporedo sa prva tri meseca 2020. Ukupna ugovorena mreža solarne energije za komunalne usluge je porasla na skoro 77 GW, navodi se u izveštaju.

Wood Mackenzie predviđa da će solarna industrija nastaviti da ruši godišnje rekorde u naredne tri godine, pre nego što se poreski kredit za ulaganja (ITC) u potpunosti povuče prema sadašnjem zakonu. Još 160 GW kapaciteta biće instalirano između 2021. i 2026. godine, čime će ukupna operativna PV flota biti više od 250 GW do kraja 2026. godine.

Teksas je u prvom tromesečju prednjačio ispred svih država u SAD sa 1,52 GW novih solarnih kapaciteta – više nego što je dodao tokom cele 2019. godine i tri puta više od bilo koje druge države. Indiana, Virdžinia, Mičigen i Iova bili su među prvih 10 solarnih država u ovom kvartalu. Indiana je porasla sa 32., sa novim instaliranim solarnim kapacitetima 2020. na četvrto mesto u prvom kvartalu. U međuvremenu, Džordžija je pala sa sedmog mesta na 38. u istom vremenskom periodu.

Izveštaj, takođe, skreće pažnju na rastuće troškove u solarnoj industriji i pomaže u objašnjavanju dinamike u igri. Rečeno je da „troškovi kombinovanja povećavaju troškove svih materijala za projekte započete krajem prvog kvartala i sada počinju da utiču na ulagače“.

Izvor: PV-magazine

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.