Eksplozija u američkom postrojenju za gas, odložena isporuka za Evropu

Američka kompanija obustavila rad – na najmanje tri nedelje. Transport prirodnog gasa za Evropu biće odložen. Tronedeljno zatvaranje značiće gubitak oko 13-15 pošiljki. Rizik, međutim, ostaje ako se zatvaranje produži na duži period.

Transport tečnog prirodnog gasa iz SAD za Evropu biće odložen zbog toga što je jedna od vodećih američkih kompanija za proizvodnju tečnog prirodnog gasa Friport LNG obustavila rad najmanje tri nedelje.

Prestanak rada fabrike, koja obezbeđuje oko 20 odsto kapaciteta za preradu LNG u SAD, usledio je nakon jučerašnje eksplozije u njenom postrojenju u Meksičkom zalivu, preneo je Rojters.

Fabrika je u prošlosti veći deo gasa slala u Japan i Koreju, ali će prekid u radu uticati i na Evropu.

Tronedeljno zatvaranje značiće gubitak oko 13-15 pošiljki, iako bi Evropa trebalo da bude u stanju da nadoknadi gubitke iz svojih skladišta gasa.

Rizik, međutim, ostaje ako se zatvaranje produži na duži period, kažu analitičari.

Prekid rada Friport LNG se poklapa sa održavanjem Severnog toka 1 i norveškim merama za održavanja gasa, međutim, tržište bi moglo da se izbori sa time potencijalnim povlačenjem nekih količina iz skladišta, izjavila je osoba upoznata sa tržištem.

Izvor: Sputnjik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.