Eksplozije uzrok curenja gasa na „Severnim tokovima“

Švedski seizmološki centar saopštio je da su u području gde je došlo do curenja gasa iz "Severnih tokova" bile registrovane snažne podvodne eksplozije, javljaju mediji. Razarač "Absalon" i brod za kontrolu zagađenja "Gunar Torson" poslati su u oblast curenja iz gasovoda "Severni tok" na Baltiku, saopštile su Oružane snage kraljevine. Sjedinjene Američke Države trenutno ne mogu da potvrde da se na gasovodu „Severni tok“ desila „sabotaža“.

U području curenja gasa iz „Severnog toka“ odjeknule su snažne podvodne eksplozije

Pomorska uprava Danske izdala je saopštenje o curenju gasa u blizini ostrva Bornholm, koje „može biti opasno za plovidbu“. Kako prenosi Rojters, pozivajući se na švedsku Pomorsku upravu, „na dva mesta curi iz Severnog toka: jedno u ekonomskoj zoni Švedske i jedno u ekonomskoj zoni Danske. Oni su veoma blizu jedno drugom“.

Danska poslala brodove u područje curenja gasa iz „Severnog toka“

Razarač „Absalon“ i brod za kontrolu zagađenja „Gunar Torson“ poslati su u oblast curenja iz gasovoda „Severni tok“ na Baltiku, saopštile su Oružane snage kraljevine.

U operaciju su uključeni i helikopteri.

U ponedeljak uveče, danski patrolni brod „Rota“ stigao je u oblast gde je uvedena zabrana plovidbe i letenja.

Prema saopštenju danskih Oružanih snaga, tragovi curenja prvobitno su zabeležili lovci F-16, Kraljevskog vazduhoplovstva.

Seizmolozi sa Univerziteta iz Upsale u Švedskoj uvereni su da su incidenti sa curenjem gasa u „Severnom toku“ izazvani eksplozijama, a ne zemljotresom ili klizištem, javlja Rojters. Prema mišljenju seizmologa, druga eksplozija je po snazi bila ekvivalentna eksploziji više od 100 kg dinamita.

Ambasada Rusije u Danskoj smatra da incident na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ treba da se ispita i da se rezultati objave.

Ranije su otkrivena tri curenja na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“.

Švedska: Eksplozije uzrok curenja gasa na „Severnim tokovima“

„Curenje gasa na gasovodima ‘Severni tok’ i ‘Severni tok 2’ u isključivim ekonomskim zonama Norveške i Švedske posledica je eksplozija, koje su verovatno izazvane sabotažom. Nastavljamo da prikupljamo informacije i ne isključujemo bilo koje učesnike i motive“, napisala je Linde na Tviteru.

Oglasila se i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja je poručila da incident sa curenjem gasa iz „Severnog toga“ i „Severnog toka 2“ mora biti istražen.

„Sada je najvažnije da se istraži incident, da se u potpunosti rasvetle događaji i uzroci. Svako namerno narušavanje aktivne evropske energetske infrastrukture je neprihvatljivo i dovešće do najsnažnijeg mogućeg odgovora“, napisala je Fon der Lajen na Tviteru.

Curenje gasovoda

Podsećanja radi, kompanija „Nord strim 2 AG“ je u ponedeljak saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.

Danska pomorska uprava u ponedeljak je saopštila da je u blizini ostrva Bornholm takođe došlo do curenja gasa, koje „može biti opasno za plovidbu“. Danska agencija za energetiku saopštila je da je do curenja došlo na jednom od dva kraka „Severnog toka 2“ u danskoj oblasti jugoistočno od Dueodea (koji se nalazi na ostrvu Bornholm).

Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.

Pročitajte više na: Gas iz Severnog toka 2 curi u Baltičko more

Blinken: Ne možemo da potvrdimo sabotažu na „Severnom toku“

Sjedinjene Američke Države trenutno ne mogu da potvrde da se na gasovodu „Severni tok“ desila „sabotaža“ i smatraju da curenje neće značajno uticati na energetsku stabilnost Evrope, izjavio je generalni sekretar SAD Entoni Blinken.

„Istražuju se uzroci curenja. Prvobitna saopštenja ukazuju da je curenje nastalo nakon napada ili neke vrste sabotaže, ali to je preliminarna informacija i za sada je nismo potvrdili“, rekao je Blinken.

On je dodao, da u slučaju da informacija bude potvrđena, to neće biti ni u čijem interesu i da smatra, da curenje neće imati značajan uticaj na energetsku stabilnost Evrope.

Ranije je saopšteno da je pomorska uprava Švedske izdala upozorenje na dva curenja gasa iz ruskog gasovoda „Severni tok“ u švedskim i danskim vodama. Nemačka i Danska ne isključuju mogućnost da je do curenja na „Severnom toku 1“ i „Severnom toku 2“ došlo zbog diverzije.

Izvor. Sputnjik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.