Moskva će instalirati 200 punionica

Električni automobili nisu ekološki, tvrdi ruski milijarder Oleg Deripaska

Korišćenje električnih automobila nikako neće smanjiti emisiju štetnih gasova, jer se oni pune električnom energijom koja se većinom proizvodi u tradicionalnim elektranama. U skladu sa tim, zaštitnici prirode ne bi trebalo da žure sa kupovinom ovih automobila, napisao je milijarder Oleg Deripaska na svom Telegram kanalu.

„Ne žurimo sa kupovinom električnih automobila koji se sada pune električnom energijom koja se proizvodi na bazi uglja. Poštenije je voziti se biciklima ili ići peške do stanice gradskog transporta“, upozorio je ruski milijarder Oleg Deripaska na svom Telegram kanalu. Električni automobili nisu ekološki, tvrdi ruski milijarder.

Deripaska navodi da trenutno ne postoji realan mehanizam kontrole i kažnjavanja država kako bi smanjile emisije CO2 u atmosferu, a mnoge zemlje, kao što su Indija, Kina, Afrički kontinent i Indonezija čak nisu ni planirale da se time bave.

„Međutim, sad se pojavio još veći problem, bez obzira od očekivanja da će se smanjiti cena obnovljive energije koja nastaje od vetra, sunca i drugog. Baza mora biti nečim popunjena, a to je od 50 do 60 odsto. Ako su neke države imale sreće sa hidroresursima, druge će još neko vreme koristiti prirodni gas, ali većina država će morati ozbiljno da smanji potrošnju energije, na šta oni, očigledno, nisu spremni”, komentariše Deripaska a prenosi Sputnjik.

Rešenje su nuklearke

Ruski milijarde smatra da je jedini odgovor ovom izazovu nuklearna energija.

„Ipak, kako bi pokušali da podignu nivo nuklearne energije u Evropi do 50 odsto – koji ima Francuska, potrebno je najmanje 30-40 godina neprekidnog rada. To podrazumeva razvoj novih tehnologija, obučavanje na desetine hiljada ljudi za rad u toj grani, zatvaranje nuklearnog ciklusa, proizvodnju novih materijala i komponenti, nov način distribucije električne energije, nova mrežna rešenja, priprema linija sa velikom voltažom, kao i linija za predaju neprestanog toka struje. O svemu tome niko ništa ne govori“, napisao je Deripaska.

Prema rečima Deripaske, bez toga, smanjenje emisija štetnih gasova i njihov uticaj na okolinu ostaće samo neostvaren san.

„Realni prelazak na novu energiju i radikalno smanjenje emisije štetnih gasova nisu mogući pre 2060. godine i to samo uz odgovarajuće napore i investicije. Čekaćemo dok eksperti ubede državne organe da se suoče sa istinom“, zaključio je biznismen.

Izvor: Sputnjik

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti