Elektrifikacija saobraćaja nemoguća – nema dovoljno „čiste“ struje

Nema dovoljno „čiste“ struje za direktnu elektrifikaciju saobraćaja, rekla je prošle nedelje Adina Valean, komesarka za transport EU na skupu Budućnost mobilnosti organizaciji Financial Times-a.

Adina Valean, evropska ministarka transporta upozorila je da EU nema dovoljno čistih izvora energije koji bi podržali direktan prelaz na čisto električna vozila, pa se založila za stepenastu tranziciju preko prelaznih tehnologija poput plug-in hibridnih automobila, piše bilten Nedelja NNKS.

Govoreći početkom prošle nedelje na događaju Budućnost mobilnosti organizaciji Financial Times-a, EU komesarka za transport, Adina Valean rekla je da su hibridi „trenutno vrlo dobro rešenje, jer nemamo dovoljno infrastrukture i nemamo dovoljno čiste električne energije za vozila sa nultom emisijom, a potrebno je da se brzo dekarbonizujemo”.

Priključni hibridi, koji kombinuju motor sa unutrašnjim sagorevanjem s malom baterijom koja omogućava između 50 km i 90 km vožnje bez emisija, postali su presudni deo strategije mnogih premium proizvođača automobila za postizanje ciljeva smanjenja CO2 , koje je ove godine uveo Brisel.

Više od pola miliona priključnih hibrida verovatno će se prodati širom Evrope 2020. godine, delom zahvaljujući izdašnim subvencijama za kupovinu i poreskim olakšicama u mnogim državama članicama.

Međutim, Evropska nevladina organizacija Transport & Environment objavila analizu kojom je utvrdila da tri najpopularnija hibridna automobila u EU emituju više CO2 nego što tvrde njihovi proizvođači. „Imaju slabe električne motore, velike motore koji zagađuju i obično se ne mogu brzo napuniti”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.