Moskva će instalirati 200 punionica

Elektromobilnosti važna za zelenu energetsku tranziciju Srbije

Dekarbonizacija saobraćaja prepoznata i prilikom izrade Integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu do 2030. godine sa vizijom do 2050. Do 2030. godine povećaćemo učešće OIE u saobraćaju na 7%. Ako želimo da se razvijamo onda treba da koristimo prirodne potencijale. Srbija raspolaže nekim od kritičnih mineralnih sirovina za zelenu energetsku tranziciju, kaže ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Podsticanje elektromobilnosti važan je element energetske tranzicije. Doprinos električnih vozila biće značajan za dalјe promovisanje korišćenja obnovlјivih izvora energije (OIE), rekla je juče ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović otvarajući konferenciju EV Days na Novosadskom sajmu.

„Dovolјno je da pogledamo šta se dešava u svetu, posebno u najrazvijenijim zemlјama u kojima je na delu ubrzan rast investicija u dekarbonizaciju saobraćaja. Podaci Međunarodne agencije za energetiku pokazuju da je broj električnih automobila u svetu premašio 26 miliona tokom 2022. godine, što je pet puta više nego 2018. Udeo električnih automobila u ukupnoj prodaji automobila u svetu dostigao je 14 odsto, a u pojedinim razvijenim evropskim državama više od 50 odsto. Globalno, drumski transport proizvodi oko jedne šestine emisija CO2 i bez bavlјenja ovim emisijama proces dekarbonizacije ne može biti zaokružen”, rekla je Đedović Handanović.

Cilj: do 2030. učešće OIE u saobraćaju 7%

Ministarka je podsetila da je dekarbonizacija saobraćaja prepoznata i prilikom izrade Integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu do 2030. godine sa vizijom do 2050.

„Pored povećanja proizvodnje energije iz OIE, povećanja energetske efikasnosti smanjenja emisije uglјen-dioksida, između ostalog, jedan od cilјeva u ovom dokumentu je i da do 2030. godine povećamo učešće OIE u saobraćaju na sedam odsto. Podsticanje elektromobilnosti zauzima važno mesto, a projektovani broj električnih vozila koji je potreban za ostvarivanje postavlјenih cilјeva je oko 40.000, računajući putnička i laka komercijalna vozila. Takođe, očekuje se i važan doprinos biogoriva ostvarivanju ovih cilјeva”, navela je.

Dekarbonizacija nije moguća preko noći

Prema njenim rečima, cilјevi koji se tiču dekarbonizacije saobraćaja zahtevaju velika finansijska sredstva i ne mogu da se ostvariti preko noći.

„Vlada je prepoznala važnost podrške električnoj mobilnosti i sprovela određene podsticajne mere. To uklјučuje oslobađanje od plaćanja poreza na upotrebu električnih i hibridnih vozila, kao i subvencije za kupovinu električnih i hibridnih automobila“, rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je dodala da bi uvođenje električnih vozila u skladu sa planiranim cilјevima trebalo da se postigne primenom najekonomičnijeg pristupa po privredu, uz stvaranje preduslova za elektrifikaciju sektora saobraćaja.

Treba iskoristiti domaće resurse za zelenu tranziciju

Ona je napomenula da Srbija raspolaže nekim od kritičnih mineralnih sirovina za zelenu energetsku tranziciju i da je potrebno na odgovoran način sagledati kako se odnositi prema tim resursima u budućnosti.

„Ako želimo da se razvijamo onda treba da koristimo prirodne potencijale. Ali i da preduzmemo sve kako bismo minimizovali rizike, posebno u oblasti životne sredine. Važno je da ovo pitanje ne posmatramo isklјučivo kroz eksploataciju rudnog bogatstva, već i kao mogućnost dobijanja lanca vrednosti, što bi značilo i fabrike za proizvodnju baterija i električnih vozila. Svet ide ka novom industrijskom poretku. Na nama je da vidimo hoćemo li da budemo deo tog poretka, a imamo sve preduslove za to”, zaklјučila je ministarka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti