Elektroprivreda RS u paketu ekonomskih reformi

Planom ekonomskih reformi u Republici Srpskoj predviđeno je reformisanje javnih preduzeća, smanjenje učešća izdataka za tekuću potrošnju u javnoj upravi, unapređenje oporezivanja nepokretnosti i unapređenje upravljanja nepokretnom imovinom jedinica lokalne samouprave. Vlada Srpske predložila je i strukturne reforme po pitanju prelaska industrije ka zelenoj i kružnoj ekonomiji i uspostavljanja instrumenata za unapređenje sistema upravljanja kategorijama otpada.

U Programu ekonomskih reformi za period od 2023-2025. godine, Vlada Republike Srpske nastavlja sa sprovođenjem strukturnih mera definisanih Programom ekonomskih reformi za 2022-2024. godinu. Mere su definisane na osnovu reformskih oblasti datih u Smernicama Evropske komisije, Zajedničkim socioekonomskim reformama, kao i predlozima Privredne komore Republike Srpske, Unije poslodavaca Republike Srpske i Saveza sindikata Republike Srpske, poručio je predsednik Vlade RS Radovan Višković.

Mere će biti definisane u nekoliko makroekonomskih oblasti, a Vlada Srpske će najpre reformisati oblast upravljanja javnim finansijama.

U skladu sa međunarodnim standardima

Reč je o nastavku mera i aktivnosti utvrđenih Strategijom upravljanja javnim finansijama Republike Srpske za period 2021–2025. godine. Kako je rekao Višković, to je glavna smernica za jačanje pravnog i institucionalnog okvira i sistema za upravljanje javnim finansijama Republike Srpske, u skladu sa zahtevima EU i međunarodnim standardima.

„Po ovom pitanju biće obuhvaćena reforma javnih preduzeća u Republici Srpskoj, smanjenje učešća izdataka za tekuću potrošnju u javnoj upravi, unapređenje oporezivanja nepokretnosti i unapređenje upravljanja nepokretnom imovinom jedinica lokalne samouprave“, rekao je Višković, uz napomenu da najveći fiskalni izazov u narednom periodu predstavljaju rizici u javnim preduzećima.

Reforma javnih preduzeća

„Ovom reformom obuhvaćeni su: Železnica Republike Srpske, tržište električne energije koja obuhvata restrukturiranje i reorganizaciju MH Elektroprivreda RS kroz donošenje Programa reorganizacije MH ERS, a te reforme je Vlada Republike Srpske pokrenula u prethodnom periodu – kao i uspostavljanje centralizovanog nadzora i uvođenje funkcije analize fiskalnih rizika javnih preduzeća“, naveo je Višković.

Takođe, kako je istakao, smanjenje učešća izdataka za tekuću potrošnju u javnoj upravi biće realizovano kroz uspostavljanje registra zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava, kao i kroz izmenu organizacije javne uprave i povećanje efikasnosti njenog rada.

„Cilj je da se uspostavi sveobuhvatan registar zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava radi stvaranja jedinstvene evidencije i transparentnijeg korišćenja budžetskih sredstava za lična primanja zaposlenih. To će biti osnov za operacionalizaciju strateških planova za smanjenje ukupne potrošnje na plate“, pojasnio je Višković.

Zelena tranzicija

Vlada Srpske predložila je strukturne reforme i po pitanju zelene tranzicije, koja podrazumeva prelazak industrije ka zelenoj i kružnoj ekonomiji i uspostavljanje instrumenata za unapređenje sistema upravljanja kategorijama otpada.

Strukturne mere, zastupljene u 13 oblasti, obuhvataju i digitalnu transformaciju elektronske uprave RS i industrije. Tu je i oblast poslovnog okruženja koja podrazumeva smanjenje sive zone u prikazivanju prometa pomoću implementacije novog sistema fiskalnih kasa, jer je stari sistem kako je rekao Višković, pokazala manjkavosti. Pored toga, ova tačka obuhvata i optimizaciju poreskog i neporeskog opterećenja, jačanje preduzetništva RS i unapređenje poslovnog ambijenta.

Unapređenje konkurentnosti

Vlada Srpske planira da pojača i infrastrukturu u sektoru slobodnog kretanja robe po EU modelu, a jedan od prioriteta biće i unapređenje konkurentnosti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i  podrška prerađivačkoj industriji.

„Tu je, takođe, i unapređenje obrazovanja i veština koja podrazumeva da se povežu tržište rada i obrazovanje u cilju povećanja kvaliteta obrazovanja i povećanje efikasnosti tržišta rada kroz efektivne politike zapošljavanja i jačanje uloge posredovanja“, naglasio je Višković.

Reformskom paketom obuhvaćen je i zdravstveni sistem.

„Pored savladavanja posledica globalne pandemije, imamo probleme sa starenjem nacije, rastom malignih oboljenja, migracijom stanovništva, obezbeđivanjem strukture zdravstvenih radnika. Strateško opredeljenje Vlade Republike Srpske je da se u narednom periodu obezbedi izmirenje dospelih neizmirenih obaveza javnih zdravstvenih ustanova i Fonda zdravstvenog osiguranja iz prethodnog perioda, kao i da se završi proces uvođenja javnih zdravstvenih ustanova u trezorski sistem poslovanja“, rekao je predsednik Vlade RS Radovan Višković.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti