Elementi retke zemlje – glavni prioritet za EU

Sertifikaciona šema koju finansira EU, a koja koristi blokčejn, se razvija za elemente retke zemlje, jer proizvođači automobila zahtevaju dokaz da materijali koji se koriste za pravljenje magneta za električna vozila (EV) nisu u vezi sa zagađenjem.

Sistem će postaviti globalne standarde i uliti poverenje potrošačima koji zahtevaju održive proizvode.

Cirkularni sistem za procenu održivosti elemenata retke zemalje odnosno CSyARES trebalo bi da bude spreman za oko tri godine, saopštilo je Udruženje industrije elemenata retke zemalje (REIA) i holandska firma za sledivost lanca snabdevanja Cirkularise.

EU finansira projekat preko EIT Rou Materials, organizacije koja sprovodi akcioni plan EU sastavljen 2020. kako bi se obezbedili kritični minerali za blok. Iznos finansiranja nije saopšten.

Šema je deo evropske potrage da ubrza domaću proizvodnju super-jakih magneta retke zemlje koji se koriste u električnim vozilima.

Sistem će pratiti elemente retke zemlje koristeći blokčejn tokene, ili digitalne pasoše, kroz složeni lanac snabdevanja od rudnika do krajnjeg oblika, rekla je Tereza Oberhauzer iz Cirkularisera.

Cirkularise i REIA su dva od pet partnera uključenih u CSyARES. Ostala tri su nemački BEC, danski Grundfos i londonski Minviro.

Revizorske firme već izdaju sertifikate za održivost rudarskih proizvoda, uključujući i neke elemente retke zemlje.

„To je veoma ručni proces“, rekla je Oberhauzer. „Neki od tih sertifikata se čak mogu naći na Ibeju, nisu baš pouzdani.“

Ona je rekla da kada se stvori token za određenu količinu, mineral koji je održivo proizveden, on se ne može promeniti na blokčejnu, digitalnoj knjizi.

Proizvodnja se geografski širi

Elementi retke zemlje su 17 srodnih minerala, koji se nalaze široko rasprostranjeni u Zemljinoj kori i koriste se za motore u električnim vozilima i generatore u vetroturbinama.

Prerada rude elemenata retke zemalje je složena operacija koja uključuje rastvarače i toksični otpad koji treba pažljivo odlagati.

Proizvodnja elemenata retke zemalje će se geografski širiti jer Sjedinjene Države i Evropa pokušavaju da budu manje zavisni od Kine, koja obezbeđuje snabdevanje oko 90% elemenata retke zemlje u svetu.

EU je odredila elemente retke zemlje kao glavni prioritet, jer se 98 posto trajnih magneta bloka, koji su takođe od vitalnog značaja za sektor odbrane, uvozi iz Kine.

Udruženje kineske industrije elemenata retke zemlje je član REIA.

Na pitanje da li bi Kina koristila CSyARES, iz REIA su poručili: „Članovi su potpisnici (standarda) i imaju izbor da nastave dalje sa usvajanjem.

Nekoliko proizvođača automobila i njihovih dobavljača planiraju da koriste sistem kada bude funkcionalan, za otprilike tri godine, rekao je Nabil Mančeri, generalni sekretar REIA.

On je odbio da navede imena jer su REIA i kompanije potpisale ugovore o poverljivosti.

Porše, koji je u vlasništvu Folksvagena, ranije je koristio Cirkularise da bi sertifikovao operativnost plastike, navodi se na veb stranici Cirkularisa. Folksvagen je odbio da kaže da li je pristao da koristi šemu CSyARES.

Izvor: Euractiv

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti