Elink Čajna najavljuje svoju regionalnu bazu u Srbiji

Kompanije iz Kine su dobrodošle da učestvuju u realizaciji projekata koje će u septembru predstaviti Ministarstvo rudarstva i energetike, rekla je ministarka, prof. dr Zorane Mihajlović tokom današnjeg razgovora o saradnji u oblasti OIE i modernizaciji elektrodistributivne mreže sa predstavnicima kineske kompanije Elink - koji otkrivaju da žele da im Srbija bude regionalna baza za proizvodnju, razvoj i saradnju sa mladim talentima.

Saradnja u procesu energetske tranzicije, mogućnosti za ulaganja u sektor obnovljivih izvora energije (OIE), kao i o modernizacija i uvođenje tehnoloških unapređenja u radu Elektrodistribucije Srbije bile su teme današnjeg razgovora prof. dr Zorane Mihajlović, ministarke rudarstva i energetike sa predstavnicima kineske kompanije Elink Čajna.

Potpredsednica Vlade upoznala je predstavnike kompanije sa ciljevima Ministarstva, pre svega o planovima tokom energetske tranzicije.

„Ova godina je veoma važna za čitav energetski sektor. Imamo osnovu. Doneli smo zakonski okvir. U toku je izrada strategije razvoja energetike i nacionalnog plana za klimu i energetiku. Spremni smo i želimo da budemo deo svetskog toka u energetskoj tranziciji. Zakon o korišćenju OIE, koji smo doneli ispunjava najviše svetske standarde. Sada je prilika da sarađujemo sa najboljim kompanijama na polju zelene agende”, rekla je Mihajlovićeva.

Knjiga projekata

Najavljujući prezentaciju Knjiga projekata u septembru ministarka rudarstvai energetike je rekla da je to „realan prikaz potencijala Srbije”

„Kompanije iz Kine su dobrodošle da učestvuju u realizaciji tih projekata. Posebno u delu koji se odnosi na vodoničnu strategiju, solarne i vetroelektrane. Vrednost projekata je 17 milijardi evra. Želimo da sarađujemo sa svim svetskim kompanijama“, izjavila je Mihajlovićeva.

Zamena starih brojila

Predstavnici kineske kompanije informisani su i o planu za uvođenje naprednih mernih sistema. To podrazumeva zamenu klasičnih brojila pametnim brojilima (koja prate i softverska rešenja) i iskazali želju da učestvuju u ovom projektu.

„Mislimo da je Srbija bitan faktor u region. Da je energetsko čvorište. Naša ideja je da bliže sarađujemo u oblasti korišćenja novih tehnologija koje smo razvili, a koje se koriste u praćenju rada i unapređenju distribucije električne energije”, rekao je Xuming Sun, regionalni menadžer prodaje za istočnu Evropu.

Reginalna baza

Predstavnik Elink Čajna je rekao da je kompanija spremna da učestvuje i u drugim projektima, koji su u vezi sa obnovljivim izvorima energije.

„Želimo da razgovaramo i o tome da u Srbiji bude naša regionalna baza za proizvodnju, razvoj i saradnju sa mladim talentima“, rekao Sun.

Sastanku, na kom je dogovoreno da razgovori o saradnji kompanije Elink sa Ministarstvom i Elektrodistribucijom Srbije budu intenzivirani, prisustvovali su i predstavnici kineske ambasade u Beogradu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti