Elon Mask pokreće takmičenje – STOP ugljeniku

Elon Mask otkriva detalje četvorogodišnjeg takmičenja za iznalaženje najboljih rešenja za uklanjanje ugljenika, koja će biti nagrađena sa ukupno 100 miliona dolara. Novac obezbeđuju Elon Mask i Mask Fondacija. Registracije takmičara će započeti na Dan planete Zemlje, 22. aprila, a takmičenje će trajati do Dana planete Zemlje 2025. godine.

Na Dan planete Zemlje, 22. aprila započeće registracija takmičara koji će se nadmetati četiri godine, do do Dana planete Zemlje 2025. godine, tražeći najbolja rešenja za uklanjanje ugljenika. Ideja je da se u nadmetanju postigne uspeh uklanjanja gigatonskih razmera ugljenika.

Detalje novog četvorogodišnjeg takmičenja, u kojem će pobedničko rešenje biti nagrađeno sa 50 miliona dolara otkrio je Teslin glavni izvršni direktor Elon Mask, piše Energy Live News.

Takmičenje u kojem se nude novčane nagrade u vrednosti od ukupno 100 miliona dolara, poziva inovatore i timove iz bilo koje zemlje na planeti da kreiraju i demonstriraju rešenja koja mogu izvući ugljen-dioksid direktno iz atmosfere ili okeana, uvećati ga do gigatonskih razmera i vezati ugljen-dioksid trajno, na ekološki prihvatljiv način.

Elon Musk / Foto: John Smith Williams / Shutterstock

Rešenja će proći naučnu procenu kroz niz kriterijuma, uključujući količinu uklonjenog ugljen-dioksida, analizu životnog ciklusa procesa uklanjanja, energetsku efikasnost, površinu zemljišta koju zahteva projekat i mogućnosti sekvestracije (oduzimanja, odnosno, stavljanja pod zabranu upravljanja).

Među osnovnim kriterijumima za prototipove su uklanjanje najmanje jedne tone ugljen-dioksida dnevno i skladištenje ugljenika na period od najmanje 100 godina.

Organizacija koja stoji iza takmičenja rekla je da je prihvatljivo bilo koje rešenje koje rezultira smanjenjem ugljenika, uključujući direktno hvatanje vazduha, mineralizaciju i okeane.

Registracije takmičara će započeti na Dan planete Zemlje, 22. aprila, a takmičenje će trajati do Dana planete Zemlje 2025. godine.

Tokom 18 meseci će biti izabrano petnaest timova za takmičenje i svaki će dobiti po milion dolara, dok će 25 zasebnih stipendija od 200.000 dolara biti dodeljeno studentskim timovima. Preostalih 80 miliona dolara biće podeljeno pobednicima. Dobitnik glavne nagrade će dobiti 50 miliona dolara, drugo mesto 20 miliona dolara i treće mesto 10 miliona dolara. Fond od 100 miliona dolara finansiraju Elon Mask i Mask Fondacija.

Elon Mask, suosnivač i izvršni direktor kompanija Tesla, SpaceX, Neuralink i Boring Company, rekao je: „Želimo da timovi izgrade stvarne sisteme koji mogu da imaju merljiv uticaj meren u gigatonama. Šta god to zahtevalo. Vreme je od suštinskog značaja.“

Izvor: Energy Live News

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.