EMS dobio zeleno svetlo za gradnju dvostrukog dalekovoda Bajina Bašta-Obrenovac

JP Elektromreža Srbije dobila saglasnost za projekat izgradnje dvostrukog dalekovoda Bajina Bašta-Obrenovac. Ovaj dalekovod predstavlja treću sekciju Transbalkanskog elektroenergetskog koridora, regionalnog projekta izgradnje sistema za prenos električne energije 400KV naponskog nivoa, koji će povezati Istočnu i Zapadnu Evropu.

Ministarstvo zaštite životne sredine dalo je saglasnost JP Elektromreža Srbije za projekat izgradnje dalekovoda DV 2×400 kV Bajina Bašta – Obrenovac.

Zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta podnet je u februaru.

Dvostruki dalekovod Bajina Bašta-Obrenovac predstavljaće treću sekciju Transbalkanskog elektroenergetskog koridora, regionalnog projekta izgradnje sistema za prenos električne energije 400KV naponskog nivoa, koji će povezati Istočnu i Zapadnu Evropu.

Do sada su završene prva sekcija od Pančeva do rumunskog grada Rešica i druga sekcija od Kragujevca do Kraljeva.

Nakon treće deonice, preostaje još da se izgradi deonica od Bajine Bašte do granice sa Crnom Gorom i granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Inače, tender za izgradnju dalekovoda Bajina Bašta-Obrenovac je prema najavama EMS-a iz avgusta prošle godine trebalo je da bude raspisan 31. marta ove godine.

Posao je, kako je tada navedeno u obaveštenju, vredan 59 mil EUR, bez PDV-a, a osim gradnje novog dvosistemskog dalekovoda 400KV, podrazumeva i podizanje naponskog nivoa TS Bajina Bašta sa 220 na 400 KV, kao i ugradnju visokonaponske opreme u dva dalekovodna polja u postojećem 400KV razvodnom postrojenju.

Gradnja će se finansirati iz zajma KfW u iznosu od 40 mil EUR i investicionog granta Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF) u iznosu od 12,8 mil EUR, a preostali iznos od 6,15 mil EUR obezbeđen je iz tehničke pomoći WBIF i sredstava EMS-a.

Ugovor o finansiranju treće deonice potpisali su u februaru ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, direktorka EMS Jelena Matejić i direktor kancelarije nemačke KfW banke u Srbiji Rudiger Hartman.

Izvor: Ekapija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti