EMS nastavlja sa investicionim ulaganjima

Pušten je u rad novi dvosistemski dalekovod 110 kV u Ubu, koji je preduslov pouzdanog snabdevanja i ekonomske sigurnosti. Ovaj projekat deo je EMS-ovog investicionog zamaha. Podsetiću vas da je EMS od 2011. godine realizovao investicije vredne 380 miliona evra, kao i da će do kraja 2030, kroz investicije koje su u toku, dodatna realizacija biti vredna čak 760 miliona evra, rekla je Jelena Matejić, generalna direktorka EMS-a.

Elektromreža Srbije je danas u Ubu obeležila puštanje u rad novog 110 kV dvosistemskog dalekovoda, kojim se na prenosni sistem povezuje rekonstruisana Trafostanica Ub.

Novi dalekovod dugačak je više od osam kilometara, a podignuto je 38 stubova. Ovaj objekat omogućava da snabdevanje električnom energijom Uba i okoline bude stabilnije i sigurnije. Značajno će doprineti kvalitetu života građana i ekonomskom i privrednom razvoju ovog kraja.

Naponski nivo Trafostanice Ub podignut je na 110 kV. Ona je na prenosnu mrežu EMS-a priključena ovim dvosistemskim dalekovodom, po principu „ulaz-izlaz“, od postojećeg dalekovoda 110 kV TS Tamnava Zapadno polje – TS Valjevo 3.

„Danas puštamo u rad moderan dalekovod za ponos i upravo ovakvi objekti su preduslov pouzdanog snabdevanja i ekonomske sigurnosti. Gradimo ih odgovorno, u interesu države, lokalne zajednice i građana. Živimo u nesigurna vremena. Ali, tamo gde postoji infrastruktura, mnogo sigurnije dočekujemo i zimu i sve izazove koje budućnost donosi. Ovakva ulaganja su neophodna, višestruko korisna, projektovana i izgrađena na način koji donosi samo benefite i ne ugrožava niti ljude, niti okolinu”, istakla je tom prilikom generalna direktorka EMS-a Jelena Matejić.

Ukupna vrednost kompletne investicije iznosi oko 200 miliona dinara. Radovi su bili veoma zahtevni. Zato što jedan deo trase prelazi i preko auto-puta Miloš Veliki, bilo je potrebno da se oni usklade sa zahtevima Puteva Srbije, kako bi se saobraćaj odvijao bez zastoja. Drugi deo trase zalazi u gusto naseljeno prigradsko i gradsko područje Uba, pa je deonica 35 kV dalekovoda Ub1 – Jabučje morala biti demontirana – da bi se oslobodio koridor za novi dvosistemski 110 kV dalekovod.

Dalekovod – preduslov za razvoj

„Ovo je bio uslov svih uslova. Vreme koje dolazi bilo bi znatno teže za našu Opštinu da ovaj objekat nije završen. S obzirom da imamo velike planove da nastavimo razvoj i ekspanziju, da planiramo velike projekte i da na dnevnom nivou imamo nove zahteve za priključenjima, onda je jasno koliko je ovo značajan projekat. Utoliko više, jer smo do sada zavisili od objekata koji su se nalazili na teritorijama drugih opština”, rekao je Darko Glišić, predsednik opštine Ub.

Ističući veliku zahvalnost, pre svega državi Srbiji, a zatim i EMS-u i Elektrodistribuciji Srbije, koji su uložili maksimalne napore da se projekat realizuje Glišić je poručio da će „ovo biti oslonac i podsticaj da nastavimo još više da radimo. Jer, stvoreni su bolji uslovi”.

Govoreći o značaju trafostanice koja je rekonstruisana Bojan Atlagić, direktor EPS Distribucije je naglasio da je u ovaj projekat uloženo oko 300 milona dinara.

„Uz bolje naponske prilike koje donosi ova trafostanica je značajna za sistem i zbog smanjenja gubitaka električne energije na tom području”, naveo je Atlagić.

Direktorka Matejić i direktor Atlagić zahvalili su se Opštini Ub na dobroj saradnji i razumevanju. „Ovaj projekat deo je EMS-ovog investicionog zamaha. Podsetiću vas da je EMS od 2011. godine realizovao investicije vredne 380 miliona evra, kao i da će do kraja 2030, kroz investicije koje su u toku, dodatna realizacija biti vredna čak 760 miliona evra”, dodala je Jelena Matejić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti