EMS priključen na AIB Hab

Elektromreža Sbije AD priključena je na AIB Hub – mesto međunarodne razmene garancija porekla električne energije. AIB je evropska Asocijacija tela za izdavanje garancija porekla, za sada jedina asocijacija na nivou Evrope koja drži do kvaliteta garancija porekla i koja okuplja 25 zemalja.

Posle napornog i dugotrajnog rada – Elektromreža Srbije (EMS) AD je priključen na AIB Hub – mesto na kojem je garancije porekla električne energije proizvedene u Srbiji moguće izvesti u druge registre širom Evrope, a takođe i uvesti garancije porekla iz Evrope u Srbiju, navedeno je u saopštenju EMS-a.

AIB je evropska Asocijacija tela za izdavanje garancija porekla (Association of Issuing Bodies). To je za sada jedina asocijacija na nivou Evrope koja drži do kvaliteta garancija porekla i koja okuplja 25 zemalja. Članovi AIB-a su nadležna tela za administraciju šema garancije porekla u državama članicama EU, EEA i Energetske zajednice, a još tri zemlje će se verovatno pridružiti do kraja ove godine.

Da bi se sprovela međunarodna razmena garancija porekla AIB upravlja komunikacionim čvorištem između registara koje se naziva AIB Hub.

„Želim da zahvalim AIB-u na ogromnom naporu uloženom tokom procesa povezivanja EMS-a. To je veliki korak za našu kompaniju. Ako se prisetimo prvog zakona o energetici koji je opisivao garancije porekla, a nakon toga važećeg Zakona o energetici, Uredbe, Pravilnika o načinu proračuna i prikazivanja udela svih vrsta izvora energije u prodatoj električnoj energiji, Pravila o izdavanju garancija porekla, Odluke o naknadi za izdavanje, prenošenje i prestanak važenja garancije porekla, nabavke osiguranja, prijave za članstvo u GS1, revizije AIB-a, nabavke softverskog rešenja – možemo jasno videti koliko su truda uložili predstavnici obe strane”, ističe Nikola Tošić, Rukovodilac sektora za razvoj i administraciju tržišta.

Marko Janković, direktor Direkcije za tržište, fokus stavlja na impresivne brojke.

„Tokom 2019. godine izdato je 707 miliona sertifikata (707 TWh), dok je 613 miliona preneto između zemalja i 613 miliona je iskorišćeno. Tržište garancija porekla i dalje raste oko 10 procenata godišnje, što predstavlja veliki potencijal za učesnike na tržištu iz Srbije”, kaže Janković.

Sve garancije porekla koje se izdaju moraju pratiti EECS – Evropski sistem energetske sertifikacije, koji se zasniva na procedurama koje osiguravaju pouzdan rad šeme energetskih sertifikata u Evropi. EECS zadovoljava kriterijume objektivnosti, nediskriminacije, transparentnosti i troškovne efikasnosti, kako bi se olakšala međunarodna razmena garancija porekla.

„EMS je učestvovao u radu AIB još od 2015. godine, aktivno prikupljajući znanja koja su potrebna za uspostavljanje sistema o kojem se u Srbiji tada veoma malo znalo. Iz godine u godinu smo se polako približavali cilju koji je 11. novembra ostvaren, a to je da se garancija porekla iz Srbije može pronaći i na zajedničkom evropskom tržištu garancija porekla. AIB ima i centar znanja za tela za izdavanje garancija porekla širom Evrope koji služi za deljenje saveta i smernica”, kaže Marko Zarić, šef Službe za administraciju balansne odgovornosti i balansnog tržišta električne energije i višegodišnji predstavnik u radnoj grupi AIB.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.