EMS – stub regionalne energetske stabilnosti Srbije

Da bi Srbija mogla da bude najvažniji tranzitni koridor EMS mora da posluje najbolje što može. Izgradnja Transbalkanskog koridora omogućava prenos dovoljnih količina energije, sa minimalnim gubicima, stvarajući tako održiv i bezbedan sistem“, rekla je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović.

„Da bi Srbija mogla da bude najvažniji tranzitni koridor, onda EMS mora da posluje najbolje što može, a u odnosu na sva preduzeća u ovom sektoru ono je jedno on najboljih. Naš zajednički interes je da se povezujemo sa regionom i sa današnjeg sastanka smo izašli sa osmehom, jer Srbija realizuje jedan od najvećih projekata u ovoj oblasti, a to je izgradnja Transbalkanskog koridora. Ovo je značajan projekat jer će omogućiti prenos dovoljne količine energije, sa minimalnom količinom gubitaka, stvarajući tako održiv i bezbedan sistem“, rekla je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović posle današnjeg sastanka sa direktorkom Elektromreže Srbije (EMS) Jelenom Matejić.

Tema razgovora bilo je poslovanje ovog javnog preduzeća, finansijski i tehnički parametri, kao i o realizaciji projekata od nacionalnog značaja.

Mihajlovićeva je ovim povodom izjavila da je EMS preduzeće koje će doneti samo dobro razvoju energetskog sistema Srbije i da je stub stabilnosti u našem regionalnom povezivanju u pogledu energetike.

Na današnjem sastanku bilo je reči i o budućim aktivnostima, finansijskoj i organizacionoj strukturi kompanije, što je važno zbog izazova koje donosi ova, ali i sledeća godina, da Srbija održi svoju poziciju u oblasti energetske infrastrukture i daljeg razvoja.

„To zahteva budnost svih direktora i celog sektora, a mi kao resorno ministarstvo smo tu da pomognemo, pružimo podršku i u eventualnim kritičnim tačkama reagujemo“, zaključila je Mihajlovićeva.

Jelena Matejić rekla je da su na današnjem sastanku otvorene važne teme i da je tesna saradnja između kompanija u elektroenergetskom sistemu i resornog ministarstva neophodna.

„Dokazaćemo da je to bio i ostao naš cilj. Energetika je ključni faktor za stabilnost i sigurnost cele Srbije, ne samo energetskog sistema. Energetika je potencijal za dalji rast i razvoj privrede i države. Otvorili smo danas diskusiju o važnim temama, pre svega o infrastrukturnim projektima, preseku stanja i aktivnosti u EMS-u, regulatornim odnosima, najvažnijim strategijama daljeg razvoja u digitalizaciji i daljinskom upravljanju. Trudićemo se i nadalje da uspešno i na vreme realizujemo sve projekte koji će doprineti sigurnosti rada elektrosistema i da savesno obavljamo zadatke koje pred nas postavljaju država i Ministarstvo“, izjavila je direktorka Matejić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti