Energean traži partnera za dalje istraživanje ugljovodonika u Crnoj Gori

Iako je imala zakonsku obavezu, grčka kompanija Energean nije našla partnera za dalje istraživanje gasa i nafte u crnogorskom podmorju, ali koncesioni ugovor neće biti raskinut zbog toga. U prvoj fazi istraživanja sprovedeno je tehnološki najmodernije prikupljanje 3D seizmičkih podataka, koji su u potpunosti obrađeni i interpretirani

Iako je imala zakonsku obavezu da u dodatnom roku, do 15. jula, Vladi Crne Gore dostavi ime partnera s kojim bi ušla u drugi period istraživanja gasa i nafte u crnogorskom podmorju, grčka kompanija Eneegean to nije učinila. Izvršna vlast, ipak, neće raskidati koncesioni ugovor.

Koncesionar je Vladi pre isticanja ovog roka dostavio predlog rešenja problema o kome u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI), za sada, ne mogu da daju više informacija. Inače, drugi period istraživanja podrazumeva sprovođenje istražne bušotine s partnerskom kompanijom.

Viša sila

Iz MKI za „Vijesti” nisu obrazložili koji su razlozi zbog kojih grčka kompanija nije našla partnera sa kojim je trebalo da potpiše „farm-out” ugovor, što je preduslov za ulazak u drugi period istraživanja.

„Pre isticanja roka, koncesionar je dostavio Vladi novi predlog. Predmetni zahtev je u obradi i konačni stavovi Vlade i MKI biće uskoro dostupni javnosti. Viša sila koja je dovela do prethodnog produženja ugovora je i dalje aktuelna, a ne odnosi se ni na kompaniju Energean, kao ni na nadležne institucije države Crne Gore. Zakon o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika prepoznaje operatora (koncesionar koji neposredno izvršava operacije sa ugljovodonicima) i partnera. Farm-out ugovor se odnosi na ugovor između operatora i partnera za istraživanja i proizvodnju ugljovodonika i uređuje njihove međusobne odnose. Partner u farm-out ugovoru mora da ispuni kriterijume date tenderskom dokumentacijom, a na koje država u završnoj fazi daje saglasnost”, objasnili su iz MKI.

„Vijesti” su pitale ako ugovor nije sklopljen koji su dalje potezi MKI i Vlade tim povodom, odnosno, da li je sa koncesionarom dogovoreno kako će se dalje ići u ovo istraživanje ili je raskid ugovora sa koncesionarom druga opcija?

Istraživanje od velikog privrednog značaja

„Istraživanje postojanja i kvaliteta rezervi ugljovodonika na državnoj teritoriji Crne Gore, bilo da su na kopnu, ili u podmorju, je od izuzetne važnosti za sveukupnu privrednu delatnost. Stav MKI je da Vlada ne treba da odustaje od istraživanja ugljovodonika, jer bi benefiti po državu bili veliki. MKI i Vlada će nastojati da se projekat istraživanja ugljovodonika odvija na zadovoljstvo koncesionara Energeana I države Crne Gore, u skladu sa postojećom legislativom”, odgovoreno je iz ovog Vladinog resora.

Država i kompanija Energean su u martu 2017. godine zaključili Ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore, za dva bloka (26 i 30).

Po tom ugovoru kompanija ima obavezu da sklopi farm-out ugovor s drugom E&P kompanijom kako bi ušla u drugi period istraživanja nafte u crnogorskom podmorju što nije uradila u predviđenim rokovima, pa joj je Vlada dozvolila produženje za pronalazak partnera do 15. jula ove godine.

Ispunjene sve obaveze u prvoj fazi

Kompanija je ispunila sve obaveze koje se odnose na prvi period istraživanja, predviđene ugovorom o koncesiji za blokove 26 i 30 u podmorju – sprovedeno je tehnološki najmodernije prikupljanje 3D seizmičkih podataka, a prikupljeni podaci su u potpunosti obrađeni i interpretirani.

Država ima sklopljen i drugi ugovor o proizvodnji ugljovodonika s italijansko-ruskim konzorcijumom Eni-Novatek. Ovaj konzorcijum je odradio prošle godine istražno bušenje koje je pokazalo da proizvodnja ugljovodonika neće biti moguća, jer je bušotina suva. Konzorcijum je obavezan da po ugovoru uđe u drugu, gdje će morati da položi bankarsku garanciju vrednosti 12 miliona evra, koju bi trebalo da iskoristi za bušenje druge, pliće, gasne bušotine, od 1,5 hiljada metara.

Iz MIKi kažu da je pre isticanja roka koncesionar dostavio Vladi novi predlog koji je u obradi. Javnosti će uskoro biti dostupan konačan stav izvršne vlasti.

Izvor: Vijesti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti