Energenata će biti

Energenata će biti – problem je kako pomoći privredi oko cene struje

Potrošači u Srbiji ne treba da se plaše – biće dovoljno struje, gasa i toplotne energije. Ova energetska kriza svakako će dovesti do preispitivanja liberalnih principa, po kojima su do sada funkcionisala tržišta gasa i struje u Evropi. To su od Brisela zatražile mnoge članice evropske porodice naroda. Srbija, kao zemlja koja nije članica, ali se i na nju prelivaju efekti svega što se dešava u Evropi treba da bude oprezna.

Srbija će u mesecima pred nama imati dovoljno električne energije, gasa i toplotne energije, izjavile je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović juče u Obrenovcu, prilikom obilaska Termoelektrane Nikola Tesla B.

U TENT-u B su u toku radovi na revitalizaciji bloka B1, čija je snaga 650 megavata. Radovi su počeli 2. maja, planirano je da traju 210 dana i da blok bude sinhronizovan na mrežu 28. novembra. Vrednost radova je 90 miliona evra, a snaga ovog bloka revitalizacijom će biće uvećana za najmanje 20 megavata.

Ovo je prva revitalizacija bloka starog četiri decenije. Planirana je prethodne tri godina. Naručeni su delovi iz inostranstva.

Jednom rečju, radi se o poslu koji termobloku treba da produži radni vek za novih 30 godina – dakle do perioda kada ćemo morati da ugasimo termokapacitete na ugalj.

A termokapaciteti su danas osnov elektroenergetskog sistema Srbije.

Zbog aktuelne situacije sa povećanom potražnjom i poskupljenjem energenata, pre svega gasa i električne energije, za Srbiju je od presudne važnosti da ih ima u dovoljnim količinama. I tu izjava ministarke da će ih biti dovoljno u narednom periodu – a, zima je pred nama, ohrabruje.

Ministarka je napomenula da je neophodno bolje planiranje i od EPS-a zatražila da se revitalizacija TENT-a B1 ubrza.

“Svaki dan ranijeg završetka posla znači mnogo za Srbiju, privredu i EPS i time se smanjuje mogućnost uvoza energije, sad kada je cena veoma visoka. Svaka pomoć i podrška države biće vam dostupna 24 sata”, rekla je Mihajlovićeva.

Posle današnjeg razgovora očekujemo da posao možemo da skratimo za 11 dana, rekao je Milorad Grčić, v.d. direktora EPS-a.

Struje će, dakle, biti. Iz domaće proizvodnje.

Privreda traži jeftiniju struju

Postavlja se pitanje cene struje. Za privredu, koja električnu energiju nabavlja na slobodnom tržištu.

Sami privrednici, koji još nisu ugovorili isporuku struje za naredni period, kao i predstavnici Privredne komore Srbije traže od države pomoć.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije se zalaže za to da se potpisivanje novih ugovora s EPS-om prolongira za narednih 60 do 120 dana, dok se ne vidi kakva će biti situacija.

Ni reči o tome da bi i ostali prodavci struje u Srbiji (a ukupno ih je licencirano za trgovinu električnom energijom na veliko 68) morali da budu uključeni u neko sistemsko rešenje.

Jer, tržište električne energije u Srbiji je liberalizovano, pa bi svoj komentar na celu situaciju mogla da da i Komisija za zaštitu konkurencije.

Konačnu odluku će, ne treba sumnjati, doneti Vlada Srbije, u čijoj nadležnosti je i poslovanje Elektroprivrede Srbije kao javnog (državnog) preduzeća.

Kako pomoći privredi a ne ugroziti EPS?

Možda će se naša država povesti za primerom Francuske, koja je zamrzla cene struje i gasa.

Ovom temom juče se bavio i Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Dragan Vlaisavljević, izvršni direktor EPS-a za trgovinu električnom energijom je članovima Odbora objasnio da je oko 40 posto privrede blagovremeno ugovorilo struju za 2022. godinu, a da je problem kod 60 odsto koji to nisu učinili.

EPS, inače, električnu energiju za garantovano snabdevanje (domaćinstvima) prodaje po ceni od 32 evra za megavat sat – u proseku.

Cena za 40 odsto potrošnje za 2022. godinu ugovoreno je po prosečnoj ceni od 60 evra po megavat času.

Vlaisavljević je rekao da će EPS tako ostvariti prosečan prihod od 45 evra po MWh.

„Sama cena elekrične energije ključno je da omogući likvidnost EPS-a, odnosno od nje zavisi koliko će EPS imati sredstava za investicije“, istakao je Vlaisavljević, a preneo Tanjug.

Nije, dakle, svejedno, da li će EPS onima koji nisu sklopili ugovore o nabavci struje za narednu godinu morati da isporučuje električnu energiju po cenama iz starog ugovora ili će to biti ta prosečna cena od 60 evra.

Država bi, svakako, morala da vodi računa ne samo o kupcima struje iz sektora privrede već i o EPS-u. Da bi ova kompanija mogla da revitalizuje postojeće i ulaže u nove kapacitete. A najavljuje se izgradnja dva velika – hidrocentrale Bistrica 2 i Đerdap 3.

Ove reverzibilne HE bi ne samo povećale proizvodnju zelene struje u EPS-u već i obezbedile nedostajuću snagu, neophodnu za balansiranje elektroenergetskog sistema.

Jedino sa novim kapacitetima EPS može obezbediti elektroenergetsku stabilnost i nezavisnost. Bez EPS-ovih kapaciteta Srbija bi danas bila osuđena na uvoz struje. A cene struje su na evropskim berzama danas i četiri puta veće od spomenutih 60 evra.

Liberalni principi moraju na proveru

Odgovor na pitanje kako će, po pitanju cena, biti ubuduće nemoguća je misija.

Evropska tranzicija ka zelenoj energiji suočena je sa nizom prepreka. Iz Luksemburga se ovih dana čuo zahtev da se Brisel mora pozabaviti spekulantskim delovanjem onih koji su izazvali astronomske cene gasa na berzama. A cene gasa podstakle su cene električne energije.

Ne treba biti berzanski stručnjak da bi se zaključilo da i među onima koji trguju strujom na berzama ima spekulanata.

Ova energetska kriza svakako će dovesti do preispitivanja liberalnih principa, po kojima su do sada funkcionisala tržišta gasa i struje. To su od Brisela zatražile mnoge članice evropske porodice naroda.

Srbija, kao zemlja koja nije članica, ali se i na nju prelivaju efekti svega što se dešava u Evropi treba da bude oprezna.

To se najbolje vidi u sektoru gasa. Da nemamo dugoročni ugovor sa Gaspromom sada ne bi mogli biti mirni po pitanju snabdevanja ovim energentom i ne bi bilo osnova za očekivanje sklapanja novog, po cenama koje će, prema najavama ruskih zvaničnika, biti među najpovoljnijima u Evropi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.