Energetska bezbednost ključni cilj energetske tranzicije EPS-a

Ključni zadatak Elektroprivrede Srbije na putu energetske tranzicije mora biti osiguranje energetske bezbednosti za naše građane i privredu, rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD na Simpozijumu energetike EPCG NET.

Energetska tranzicija je put kojim ide Elektroprivreda Srbije. To je put koji se ne dovodi u pitanje. Ali, ključni zadatak na tom putu mora biti osiguranje energetske bezbednosti za naše građane i privredu, poručio je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD na Simpozijumu energetike EPCG NET u Budvi.

„Svesni neophodnosti procesa dekarbonizacije, desetak godina unazad intenzivno radimo na unapređenju postojećih proizvodnih kapaciteta u hidrosektoru, pa su uspešne revitalizacije niza hidroelektrana omogućile da udeo zelene energije u 2023. godini bude 36,5 odsto. Osim toga, razvijani su i projekti prvog Vetroparka Kostolac i Solarne elektrane Petka. Sa hidrološkom situacijom na nivou 2023. EPS bi, ukoliko se realizuju svi projekti koji sada ulaze u fazu realizacije na bazi PPA, ali i novi projekti, mogao 2030. godine iz obnovljivih izvora energije proizvoditi više od 45% električne energije“, naveo je Živković tokom panel diskusije Pravedna tranzicija i implementacija projekata iz OIE.

Kao prioritetne i najznačajnije projekte u oblasti OIE, Živković je istakao izgradnju Reverzibilne HE Bistrica i projekat instalisane snage od 1 GW solara, koji će biti realizovan kroz strateško partnerstvo države Srbije i konzorcijuma koji predvodi Hjundai inženjering.

„Energetska kriza ostavila je posledice po proces dekarbonizacije – i energetske i finansijske. Sve države okrenule su se samo jednom prioritetu, obezbeđenju energetske sigurnosti. Jedini pravi put ka tom cilju je diversifikacija izvora. A upravo je to pravac razvoja Elektroprivrede Srbije“, izjavio je Živković.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti