Energetska diversifikacija u zemlji nafte: Slučaj Ujedinjenih Arapskih Emirata

UAE, ali i ostale zemlje Zaliva, praktikuju da planiraju daleko unapred, tj. da objave vizije razvoja i u tim okvirima usmere svoje privredne aktivnosti. Ideja „Vizije 2050“ je da kroz 30 godina Emirati udvostruče, sa 25% na 50%, udeo obnovljivih izvora energije u svom energetskom miksu, da smanje emisiju ugljen dioksida i ostalih komponenti baziranih na ugljeniku za 70%, te za 40% smanje potrošnju u domaćinstvima.

Još od otkrića nafte i gasa kasnih 60-ih godina, nafta i gas su istorijski bili glavni katalizator razvoja Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Ipak udeo ovih energenata u BDP zemlje je u konstantnom padu. Ovaj trend je posebno izražen u emiratu Dubai, gde svega 5% BDP-a dolazi od prodaje nafte i gasa, dok većina prihoda stiže od turizma, transporta, trgovine itd. Situacija je drugačija u najvećem emiratu Abu Dabiju, gde se većina naftnih i gasnih polja upravo i nalazi.

Ono što je zajednično za svih sedam emirata su napori za ne samo ekonomskom, već i energetskom diversifikacijom. Lideri ove zemlje su svesni da se budućnost ne može planirati na neobnovljivim – ekološki manje prihvatljivim izvorima energije, te su 2017. godine krenuli u implementaciju ambiciozne energetske strategije imena „Vizija 2050“.

Čemu Vizija 2050?

„Vizija 2050“ je inicirana od strane Šeika al Maktuma, premijera UAE i vladara Dubaia, sa ciljem balansiranja energetske proizvodnje i potrošnje u zemlji, ali i zbog međunarodnih obaveza koje Emirati imaju u oblasti životne sredine. Dva su osnovna razloga: održivost i nametanje UAE kao lidera u razvoju novih „zelenih“ tehnologija.

Ideja je da kroz 30 godina Emirati udvostruče, sa 25% na 50%, udeo obnovljivih izvora energije u svom energetskom miksu, da smanje emisiju ugljen dioksida i ostalih komponenti baziranih na ugljeniku za 70%, te za 40% smanje potrošnju u domaćinstvima.

Konkrektno, UAE želi da energetski miks 2050 izgleda ovako:

  • 44% čista energija
  • 38% gas
  • 12% čisti ugalj
  • 6% nuklearna

Zarad postizanja ovih ciljeva UAE planira da uloži više od 165 milijardi američkih dolara kroz tri definisane tematske celine – tranziciju, diversifikaciju i istraživanje.

Značajni projekti do sada

Najznačajniji projekat do sada je Al Maktum Solarni Park u blizini Dubaia, koji će biti najveći solarni park na svetu, planiranog kapaciteta od 5GW. Objekat ove veličine zahteva razvoj novih tehnologija, tako da Dubai postaje svetski centar kompanija koje traže pogodno mesto za eksperimentisanje ali i dodatno finansiranje.

Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park / Foto: GCC Business News

U zemlji gde sunce sija cele godine logično je ulaganje u solarnu energiju, ali postavlja se pitanje čemu onda izgradnja nuklearne elektrane Barakah?

Barakah je prva NE u arapskom svetu, čija je izgradnja počela 2011. godine, a prvi kilovati su proizvedeni u avgustu prošle godine. Po završetku izgradnje sva četiri reaktora, kapacitet će biti 5.6GW.  Iako neke zemlje poput Nemačke dovršavaju proces denuklearizacije, UAE se ipak odlučila na ovaj projekat. Razlog tome je kako bi u svoj energetski miks dodali i ovaj energent, te tako osigurali još jedan stabilan izvor električne energije.

Šta mi možemo naučiti?

UAE, ali i ostale zemlje Zaliva, praktikuju da planiraju daleko unapred, tj. da objave vizije razvoja i u tim okvirima usmere svoje privredne aktivnosti.

U slučaju energetske politike, UAE je prva zemlja tog regiona koja se usudila sama sebe upitati „Šta nakon nafte“? Ovo pitanje je značajno ne samo na regionalnom već i na globalnom nivou.

U zemljama Zaliva čiji razvoj de facto počiva na neobnovljivim, ali i dalje profitabilnim, izvorima energije ovo pitanje ima još veći značaj. Naime, Vizija 2050 pokazuje dugoročnu predanost lidera ove zemlje da njihovi državljani i rezidenti i u budućnosti mogu da žive u prosperitetnom društvu. Iako nekome ne bi imalo smisla trošiti novac na npr. razvoj najvećeg solarnog parka, kada imate stabilne prihode od prodaje nafte i gasa, lideri ove zemlje su se odlučili za „zeleniju“ budućnost i pripremiti svoju zemlju za neminove promene na globalnom energetskom planu.

Šta naše podneblje nema a Emirati imaju, sem naravno tolike količine nafte i gasa? Kako nam njihova vizija može pomoći u kreiranju naše energetske budućnosti?

Načelno, potpisnice međunarodnih obaveza u oblasti energije, zemlje našeg regiona i dalje planiraju investicije za izgradnju termoelektrana koje su najprljaviji izvor energije. Kraktoročno, usko interesno i ad hoc planiranje. koje posmatra samo ekonomski momenat, bez uticaja na zdravlje stanovnika i životnu sredinu, rezultira u tome da su gotovo svi gradovi u našem regionu već godinama u vrhu najzagađenijih gradova na svetu.

Mi kao društvo još nismo dovoljno obrazovani o značaju energetske politike na našu budućnost, dok naši političari ne daju odgovore na osnovna pitanja. Da li je naša budućnost u uglju? Da li je jedini način zarade davanje prirodnih bogatstava u koncesije? Da li imamo dovoljno energenata za našu privredu i da li je taj dotok stabilan?

Ohrabruje činjenica da sve više ljudi počinje pratiti regulacije vezano za izgradnju malih hidroelektrana, ali i na to ih je nateralo loše iskustvo, tj. neinformisanost o tome kako vlast odlučuje o našoj budućnosti.

Iako su Emirati od nas neupitno bogatiji novcem, ideja nam ne manjka. Ljudski kapital je naša najveća snaga, a u poslednje vreme i najveći izvozni proizvod. Uz adekvatna izdvajanja za naučno istraživački rad možemo doći u poziciju da imamo jasniju viziju kuda idemo. Na primeru Emirata vidimo da oni poseduju kapital, ali ne i znanje, pa se trude upravo ovakvim mega vizijama privući sveže ideje i osvojiti tehnologije koje kasnije mogu prodavati.

Za svaku viziju potrebni su i vizionari, a to bi trebali biti obrazovani studenti koji mogu pogledati u Emirate – zemlju koja je iz peska stvorila globalne gradove, otvorene za ideje i održivu i sigurnu budućnost.

Autor je politolog i konsultant iz energetike s iskustvom u Evropi i na Bliskom Istoku

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti