Energetska efikasnost – nacionalni cilj Srbije

Ulaganje u energetsku efikasnost je nacionalni cilj Srbije. Nema priče o energetici bez životne sredine. Ulaganje u energetsku efikasnost znači niže račune građana za električnu energiju. Država će pomoći da se nabave i solarni paneli koje građani mogu postaviti na krovove svojih kuća i stambenih zgrada, poručuje potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović.

Ulaganje u energetsku efikasnost znači niže račune građana za električnu energiju, poručuje potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović.

„Energetsku efikasnost mogu da realizuju oni koji su stabilni i imaju novca. Naša država je politički i ekonomski stabilna i nema nijednog razloga da rasipamo najplemenitiji vid energije, već da ulažemo u energetsku efikasnost, pomognemo domaćinstvima da zamene staru stolariju i na taj način smanjimo račune za električnu energiju“, izjavila je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović.

Ministarka energetike je, gostujući u jutarnjem programu TV Hepi, istakla da je Ministarstvo pripremilo četiri nova zakona, da će biti osnovana uprava za energetsku efikasnost, jer je ova oblast naš nacionalni cilj.

„Polovinu novca za zamenu vrata i prozora subvencionisaće država i lokalna samouprava, drugu polovinu obezbediće građani. Primera radi, za stan od 50 kvadrata potrebno je ukupno oko 120.000 dinara za zamenu prozora, jer ukoliko imate staru stolariju ona vam onemogućava da štedite. Hoćemo da motivišemo ljude da počnu drugačije da razmišljaju, da ne bacamo energiju, jer će nam to doneti i niže račune za struju“, rekla je Mihajlovićeva.

Govoreći o obnovljivim izvorima energije (OIE) ministarka je istakla da će država pomoći da se nabave i solarni paneli koje građani mogu postaviti na krovove svojih kuća i stambenih zgrada.

„Hoćemo da omogućimo da svi koji troše elektirčnu energiju mogu i da je proizvode. Pomoći ćemo da se nabave solarni paneli i da se instaliraju na krovove, jer i oni mogu da smanje račune za 10-15 odsto, a kada nismo kod kuće i ne trošimo energiju ona odlazi u sistem i koristite je kasnije. Hoćemo da animiramo građane koliko je zaštita životne sredine važna i koliko korišćenje obnovljivih izvora energije – i sunca, vetra, biomase, može dobra da donese, da počnemo da mislimo drugačije. Svako od nas želi da živi u zdravoj životnoj sredini, to je pitanje normalnog života i budućnosti za nove generacije. I, sve što kao Ministarstvo radimo kroz zakone i projekte sada znači da nema priče o energetici bez životne sredine. To je naš generacijski zadatak“, izjavila je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade dodala je i da su problem individualna ložišta, kojih u Srbiji ima 1.170.000 i koja koriste čvrsta goriva, ali da je važno da vodimo računa šta stavljamo u ta ložišta, da treba koristiti kvalitetnija i zdravija goriva kao što je pelet, a da mnogi lože čak i gume.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.