Energetska efikasnost – nacionalni cilj

Srbija sada troši 40 odsto više energije od proseka u zemljama EU. Nacionalni cilja je da trošimo bar 20, 30 odsto manje energije, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović prilikom današnjeg potpisivanja ugovora sa UNDP za pružanje tehničke pomoći za projekat energetske efikasnosti u zgradama centralne vlasti.

Realizacijom projekta energetske efikasnosti u 28 zgrada centralne vlasti, smanjiće se potrošnja energije za 30 odsto, a ujedno će emisija ugljen-dioksida biti niža za gotovo 60.000 tona, rekla je ministarka rudarstva i energetike, zorana Mihajlović prilikom današnjeg potpisivanja ugovora sa UNDP za pružanje tehničke pomoći.

Projektom vrednim 40 miliona evra biće obuhvaćeno 28 od 56 zgrada centralne vlasti. Radovi bi, nakon izrade tehničke dokumentacije, trebalo da počnu 2022. godine, a da sve bude završeno do 2025. godine.

„Osnovna poruka i suština rada u oblasti energetske efikasnosti jesu smanjenje potrošnje energije i niža emisija štetnih gasova, čime direktno dajemo pozitivni doprinos zdravijoj životnoj sredini. Doneli smo Zakon o racionalnoj upotrebi energije i energetskoj efikasnosti, što je prvi korak ka ostvarenju nacionalnog cilja, odnosno da trošimo bar 20, 30 odsto manje energije. Mi sada u proseku trošimo oko 40 odsto više nego što je prosek u zemljama EU, nema razloga da godišnje bacimo kroz prozor rad jedne termoelektrane”, rekla je Mihajlovićeva.

Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP u Srbiji, rekla je da je značaj projekta veliki ne samo za vladu, već i za građane.

„Projekat će poboljšati energetsku bezbednost, smanjiće se uticaj na životnu sredinu, a ujedno se podstiče i ekonomska konkurentnost Srbije na tržištu”, rekla je Pikap.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti