Energetska kriza će pokrenuti društvene nemire

Energenti na svetskom tržištu su sve skuplji, a rešenja nema ni na vidiku. Svetski moćnici su se našli na konferenciji u Saudijskoj Arabiji, gde su diskutovali o trenutnoj energetskoj krizi i njenom uticaju na ljude širom sveta. Deo problema je što su stopirana sredstva (novi zajmovi) za potencijaln ulaganja u proizvodnju fosilnih goriva. A potražanja za energijom raste iz dana u dan. Mnogi smatraju da je trenutna inflacija definitivno više nego prolazna.

Generalni direktor Blekstouna (Blackstone), globalnog investicionog fonda Stiven Švarcman upozorio je da će visoke cene energije verovatno izazvati socijalne nemire širom sveta.

„Završićemo sa stvarnom nestašicom energije. A kada imate manjak, to će koštati više. I, verovatno će koštati mnogo više“, rekao je milijarder privatnog kapitala poznatom SNN-ovom novinaru, Ričardu Kvestu na konferencija u Saudijskoj Arabiji.

Cene nafte u SAD su u ponedeljak porasle iznad 85 dolara po barelu, prvi put u sedam godina. Cene benzina nastavljaju da rastu, dostigavši iznos od skoro 3,40 dolara po galonu na nacionalnom nivou, prema AAA. Prirodni gas je, takođe, naglo poskupeo, posebno u Evropi i Aziji, što je dovelo do zatvaranja fabrika.

Jedan od problema je i stopiranje investicija u fosilna goriva

„Naći ćete veoma nesrećne ljude širom sveta. Posebno na tržištima u razvoju. Ali, i u razvijenom svetu“, rekao je Švarcman u Inicijativi za buduće investicije komentarišući da je „ono što se sada dešava pravi nemir. Ovo dovodi u pitanje politički sistem. A sve je to potpuno nepotrebno“.

Deo problema, rekao je milijarder Blekstouna (BX), je to što je kompanijama za fosilna goriva sve teže i teže da pozajmljuju novac za finansiranje svojih skupih proizvodnih aktivnosti, posebno u Sjedinjenim Državama. A bez nove proizvodnje, snabdevanje neće pratiti potrošnju.

„Pokušaji da se obezbedi novac za finansiranje istražnih bušotina gotovo su nemogući“, rekao je Švarcman, dodajući da se to dešava na „izuzetno širokoj osnovi“.

Zbog toga je Švarcman pozvao vlade da se dogovore o pravilima puta, kako bi društvo moglo uspešno da prođe kroz energetsku tranziciju.

„Postoji jednoglasnost da nešto treba da se uradi. Ali, ostalo je potpuno nedefinisano kako ćete od mesta gde smo danas doći do zelenog sveta. To je potpuno nedefinisano“, poručio je Švarcman.

Inflacija je definitivno više nego prolazna

Energetska kriza pojačava inflatorne pritiske, dok se svetska ekonomija oporavlja od Covida.

Ne samo da benzin košta potrošače više na pumpi, već je vlada nedavno predvidela da će troškovi grejanja kuće naglo porasti i ove zime. Preduzeća su, takođe, pogođena višim cenama energije.

Izvršni direktor BlekRoka (BlackRock BLK) Lari Fink rekao je da je jedan od problema to što kreatori politike agresivnije ograničavaju ponudu fosilnih goriva nego potražnju.

„Kratkoročne politike vezane za zaštitu životne sredine, u smislu ograničavanja snabdevanja ugljovodonicima, stvorile su energetsku inflaciju i sa tim ćemo živeti neko vreme“, rekao je Fink na konferenciji.

Energetska kriza je jedan od razloga zašto šef BlekRoka ne misli da je inflacija samo kratkoročni problem, kao što su Federalne rezerve i Bela kuća tvrdile veći deo ove godine.

„Inflacija je definitivno više nego prolazna. Mi smo u novom režimu“, rekao je Fink.

Izvor: Edition CNN

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti