Energetska kriza i profit – dobitnici i gubitnici

O profitu naftnih i gasnih kompanija, kao i o situaciji sa snabdevanjem i cenama energenata u svetu ali i kod nas, u današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa Nenadom Gujaničićem, glavnim brokerom u investicionom društvu Momentum Securities.

Dok je energetska kriza donela glavobolje i potrošačima energenata, i industrijskim i onima iz sektora domaćinstva, visoke cene gasa i sirove nafte obezbedile su petrolejskim kompanijama velike zarade prošle godine. Najveće zapadne naftne kompanije, EXXon, Chevron, BP, Shell i Total su tokom 2022. godine ostvarile ukupan profit veći od 190 milijardi dolara.

Analitičari ukazuju da je rastu profita od prodaje prirodnog gasa i nafte zapadnih kompanija doprinelo i to što su zapadne zemlje (EU, SAD i članice G7) otpočele sa bojkotom ruskih energenata, posebno gasa. Nova preraspodela potražnje na tržištu LNG-a, nafte i derivate nafte izazvala je povećanje potražnje i poskupljenja.

Visoki profiti naftnih kompanija

Izabela Veber, ekonomista na Univerzitetu Masačusets navodi da su niski troškovi proizvodnje u petrolelejskoj industriji, takođe, doprineli velikim profitima. Naime, tokom pandemije korona virusa proizvođači su zatvorili naftna i gasna polja, gde im je skupa proizvodnja. Sa povećanom potražnjom došlo je do povećane proizvodnje iz jeftinijih pogona pa samim tim i do poskupljenja.

U situaciji kada se svet suočava za velikim inflacijama i recesijom ovako ekstremne zarade gasadžija i naftaša, i pored toga što su cene nafte od Nove godine niže od 90 dolara za barel a gas je na evropskim berzama pojeftinio na nivoe od avgusta 2021. godine, ovakvi profiti izazivaju velike kritike – u javnosti kao i od mnogih analitičara i političara, koji odbranom standarda građana žele da ostvare dodatne poene među glasačima.

Postavlja se pitanje kakva će situacija sa snabdevanjem i cenama energenata biti ubuduće. Jer, mnogi najavljuju veliku energetsku krizu naredne grejne sezone. A tu je i upozorenje da privreda, posebno veliki potrošači energenata, trpe velike posledice skupih energenata. A posebna tema, koja se sve više ističe je raspodela dividendi vlasnika akacija ovih kompanija.

O svemu ovome, u svetu ali i kod nas, u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Nenadom Gujaničićem, glavnim brokerom u investicionom društvu Momentum Securities.

Video možete pogledati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti