Energetska kriza ne pogađa sva evropska domaćinstva isto

Evropa doživljava energetsku krizu na celom kontinentu zbog smanjenog dotoka nafte i gasa iz Rusije. Ali, direktan uticaj na domaćinstva uveliko varira, u zavisnosti od energetskog miksa u zemlji, procenjuje holandska konsultantka kuća Energy Prices. Kada su u pitanju cene gasa za domaćinstva širom Evrope, Holandija drži primat sa najvišim cenama, dok Mađarska trenutno socijalni mir održava najnižim cenama gasa za domaćinstva u EU.

Prosečna cena električne energije za domaćinstva u Velikoj Britaniji je najmanje 30 odsto viša nego u mnogim evropskim zemljama. Veće oslanjanje zemlje na prirodni gas za proizvodnju električne energije teško pogađa potrošače.

Nivoi vladine podrške, mehanizmi određivanja cena i oporezivanje su, takođe, važni faktori. Zemlje kao što je Francuska ograničavaju iznose dozvoljenog rasta cena električne energije. EU je predložila gornju granicu cena ruskog gasa  energetskim kompanijama, kako bi zaštitila domaćinstva i preduzeća. A mnoge evropske zemlje najavile su pojedinačne mere poput smanjenja poreza.

Ruska invazija na Ukrajinu pomerila je energetsku osu. Ne može biti drugog izlaza iz ovoga, osim intervencije vlade“, rekao je Sumit Bose, osnivač grupe za zagovaranje niske emisije ugljenika Future Net Zero.

Međutim, očekuje se da će cena električne energije rasti širom Evrope ove zime, jer visoke cene gasa nastavljaju da se prenose na tržište električne energije. Istovremeno, snabdevanje iz drugih izvora opada zbog problema kao što su rasprostranjeni problemi sa održavanjem u francuskim nuklearnim elektranama i suša, koja utiče na hidroenergiju.

Prosečna ponderisana cena električne energije u domaćinstvu* (po kVh, €)

Velika Britanija izloženija rastućim cenama gasa

Velika Britanija proizvodi oko 40 odsto svoje električne energije sagorevanjem prirodnog gasa. To joj omogućava da se ka potpunoj dekarbinaziciji zemlje kreće brže od mnogih drugih zemalja koje se oslanjanju na ugalj. To je pomoglo u smanjenju emisija u zemlji jer, ugalj stvara otprilike duplo više CO₂ nego gas, kada se sagoreva.

Međutim, Velika Britanija je bila izloženija rastućim cenama gasa nakon što je Rusija prekinula isporuke, kao odmazdu za zapadne sankcije uvedene nakon njene invazije na Ukrajinu u punom obimu.

Cena električne energije za domaćinstva u Velikoj Britaniji je oko 30 odsto viša od sledeće najskuplje zemlje, Italije. To je delimično posledica raznih nameta koje vlada Velike Britanije dodaje na račune za podršku obnovljivim izvorima energije i siromašnijim domaćinstvima. Velika Britanija je rekla da je manje izložena ruskom smanjenju gasa jer nema direktne gasovodne veze sa zemljom, ali ne može u potpunosti da izbegne povećanje veleprodajnih cena.

Podaci prikazani za svaku zemlju su ponderisani prosek koji odražava domaće snabdevanje energijom. Neka domaćinstva u Velikoj Britaniji i Evropi nedavno su potpisala nove energetske ugovore. Drugi, međutim, i dalje plaćaju cene prema prethodnim ugovorima sa dobavljačima. Kao rezultat toga, novi ugovori će verovatno biti skuplji od prosečnih cena prikazanih ovde.

Ponderisana prosečna cena gasa za domaćinstvo* (po kVh, €)

Holandija vodeća po ceni gasa u Evropi, Mađarska drži najnižu cenu

U Velikoj Britaniji, takozvano ograničenje cena kojim se upravlja za ogromnu većinu računa za energiju u domaćinstvima trebalo je da poraste za oko 80 odsto u oktobru. Nova premijerka, Liz Trus, međutim najavljuje uvođenje zamrzavanja cena, što će ograničiti tipičan račun za domaćinstvo od oko 2.500 funti godišnje.

Očekuje se da će veće veleprodajne cene uticati na veće račune domaćinstava u nekim evropskim zemljama ove zime.

Kada se pogledaju troškovi korišćenja gasa, domaćinstva u Holandiji plaćaju najviše. Sledeći na ovoj rang listi su Nemci. Obe zemlje su se u velikoj meri oslanjale na snabdevanje ruskim gasom. Holandija je, takođe, u velikoj meri zatvorila gasno polje Groningen, koje je nekada bilo najveće u Evropi, jer je njegovo iscrpljivanje izazivalo zemljotrese u gradu.

Dodeljena sredstva između septembra 2021. i avgusta 2022. za zaštitu domaćinstava i preduzeća od rasta cena (% BDP-a)

Britanija prosleđuje LNG gasovodom do EU

Velika Britanija ima treću najskuplju cenu gasa za domaćinstva, uprkos tome što se veleprodajna cena trgovanja odvijala na nižim cenama nego u ostalom delu evrope tokom većeg dela ovog leta, prvenstveno kao rezultat većeg nivoa kapaciteta za uvoz tečnog prirodnog gasa u Velikoj Britaniji i domaće proizvodnje iz Severnog mora.

Britanske kompanije šalju uvezeni LNG u kontinentalnu Evropu putem gasovoda kako bi pomogle zemljama da popune svoja skladišta.

Mađarska je imala najniže troškove gasa za domaćinstva sa velikom maržom do avgusta. Odbacujući kritike drugih članica EU o njenim odnosima sa Moskvom, premijer Viktor Orban je rekao da je sklopio niz sporazuma sa Rusijom, kako bi se obezbedile isporuke gasa po nižim cenama.

Ali, u Mađarskoj se i dalje povećavaju troškovi uvoza gasa. Jer, gas je poskupeo i trenutno je na snazi ukidanje subvencionisanih ograničenja cena za korišćenje u domaćinstvima iznad prosečne stope potrošnje.

Izvor: The Financial Times

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti