Energetska kriza zatvara fabrike u Evropi

Nedostatak i rekordne cene električne energije zatvaraju fabrike u Evropi. Francuska, koja je zatvorila deo nuklearnih reaktora proizvodi struju i sagorevanjem mazuta. U Nemačkoj su cene električne energije za sledeću godinu skočile na najviši nivo – 335 evra po MWh, a u Francuskoj se električnom energijom za februar trguje po ceni od 1.000 evra po MWh.

Cene električne energije u Evropi su porasle na novi rekord, dok se Francuska suočava sa zimskom krizom, što je podstaklo najveću topionicu aluminijuma u regionu da smanji proizvodnju.

Električna energija za isporuku sledeće godine porasla je za čak 6,4 odsto, na najviši nivo u istoriji u Nemačkoj, najvećem evropskom tržištu električne energije. Francuska, koja obično izvozi električnu energiju, moraće sada da uvozi energiju iz susednih zemalja, kako bi svetla ostala upaljena. Ozbiljni nuklearni problem u ovoj zemlji ograničavaju proizvodnju u najhladnijim mesecima u godini.

Kriza je toliko ozbiljna da primorava fabrike da smanje proizvodnju ili da je potpuno obustave. Aluminium Dunkerque Industries France je ograničio proizvodnju u poslednje dve nedelje zbog visokih cena električne energije, dok će Trafigurin Nyrstar pauzirati proizvodnju u svojoj topionici cinka u Francuskoj u prvoj nedelji januara. Rumunski proizvođač đubriva Azomures privremeno je zaustavio proizvodnju.

Nuklearke dodatno pogoršale situaciju u Francuskoj

Electricite de France SA je prošle nedelje saopštio da će zaustaviti četiri reaktora. Oni čine 10 odsto nuklearnog kapaciteta zemlje. To je dovelo do opterećenja elektro mreže, koje se već suočavaju sa hladnim vremenom. Početkom januara, 30 odsto francuskih nuklearnih kapaciteta biće van mreže. Zbog toga će ova zemlja povećati oslanjanje na gas, ugalj, pa čak i naftu.

„Ako budemo imali veoma, veoma hladan dan, to bi moglo biti problematično. Posebno ako moramo da uvozimo. Jer, naši susedi, takođe, imaju problema. Ovo je domino efekat, kojeg treba da se plašimo. Električna energija će biti skupa. Biće troškova koji će morati da se plate“, rekla je Ana-Sofi Korbe, naučnica u Centru za globalnu energetsku politiku na Univerzitetu Kolumbija.

U Nemačkoj su cene električne energije za sledeću godinu skočile na najviši nivo – 335 evra po megavat-satu (MWh), produživši rast za 25 odsto u utorak. Cene su porasle usred slabe trgovine uoči praznika. Postojale su i spekulacije da bi pojedini trgovci mogli da zatvore kratke pozicije, zbog zahteva za povećanje kapitala sa berzi.

„Pored cena gasa, velike promene na francuskom tržištu električne energije poslednjih dana bilo su glavni pokretač poskupljenja na susednim tržištima. Uključujući nemačko. Verujem, takođe, da na sve velike promene uoči Božića utiče „mršavo” tržište. Kao i trgovci koji moraju da zatvore kratke pozicije pre „zatvaranja” za praznike”, rekao je Glen Rikson, šef za analizu evropskog tržišta električne energije u S&P Global Platts.

Problemi energetskih kompanija s likvidnošću

Rastuće cene gasa i električne energije već su primorale evropske energetske gigante, poput RWE AG i Uniper SE, da povećaju zahteve za likvidnošću. Mnogi manji snadbevači nisu imali istu opciju. Više od 20 ih je prestalo sa radom samo u Velikoj Britaniji.

Snabdevanje električnom energijom u Francuskoj je toliko ograničeno da nacija pribegava proizvodnji struje sagorevanjem mazuta. Električna energija proizvedena korišćenjem goriva porasla je na najviši nivo u period dužem od mesec dana, pokazuju podaci mrežnog operatora RTE.

Snabdevanje će biti toliko oskudno tokom zime da se u Francuskoj električnom energijom za februar trguje po ceni od 1.000 evra po megavat-satu. Cene su rasle toliko brzo da je Evropska energetska berza EEX u utorak podigla maksimalnu cenu za unos naloga, usklađivanje trgovine i registraciju trgovine fjučersima električne energije na 3.000 evra po megavat-satu, sa 999,98 evra, koliko je bilo ranije.

Izvor: Financialpost.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Komentari (1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.