Energetska mreža budućnosti

Sa ciljem da smanji potrošnju fosilnih goriva, grupa programera je 2018. godine na ostrvu Graciosa pokrenula hibridno postrojenje sa skladištenjem energije vetra i sunca. Ovo ostrvo je sada u potpunosti transformisalo svoju energetsku mrežu, tako da se jednim delom godine u potpunosti napaja isključivo obnovljivim izvorima energije.

Energetska mreža budućnosti leži na 850 milja od obale Portugalije, na ostrvu po imenu Graciosa koje pripada grupi Azorskih ostrva.

Ostrvo Graciosa je uvek bilo zavisno od fosilnih goriva. Međutim, 2018. godine to se promenilo. Tada je grupa programera pokrenula hibridno postrojenje sa skladištenjem energije vetra i sunca kako bi smanjili potrošnju dizela.

Postrojenje se sastoji od kapaciteta za proizvodnju jednog MW sunčeve energije, 4.5 MW energije vetra i sistema za skladištenje energije od 6 MW / 3,2 MW po satu.

Hibridna elektrana na obnovljive izvore energije je promenila energetski miks Graciose. Godine 2020. bilo je 128 dana kada se ostrvo u potpunosti napajalo obnovljivim izvorom energije. A Graciosa sada mesečno štedi 190.000 litara dizel goriva.

Jedan od razlog za štednju goriva je deo upravljačkog softvera instaliran od strane kompanije Vartsila, nazvan GEMS. Softver koristi mašinsko učenje za postizanje ravnoteže između obnovljivih izvora i skladištenja na mreži ovog ostrva sistemima grejanja i hlađenja i vremenskim prilikama.

Izvor: Greentechmedia

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.