Nuklearke u budućnosti

Energetska predaja Nemačke

Pre deset godina, 17 nuklearnih reaktora proizvodilo je približno četvrtinu električne energije u Nemačkoj. Od ukupno 6 aktivnih nuklearnih reaktora, Nemačka će ovog meseca zatvoriti tri, dok će preostala tri zatvoriti sledeće godine. Zatvaranjem ovih šest nuklearnih reaktora Nemačka sprovodi autodestruktivnu politiku iz ugla ekonomskih, klimatskih i geopolitičkih razloga.

Očekivalo bi se da zemlja koja već čitavu generaciju pati zbog energetske krize pokuša sve što je moguće da proširi snabdevanje. Ipak, Nemačka će nastaviti sa zatvaranjem tri nuklearne elektrane koje čine oko polovinu proizvodnje nuklearne energije u zemlji. Pre kraja godine.

Pre deset godina, 17 nuklearnih reaktora proizvodilo je približno četvrtinu električne energije u Nemačkoj, ali nesreća u Fukušimi 2011. dovela je do toga da bivša kancelarka Angela Merkel postupno isključi nuklearnu energiju. Preostalo je šest reaktora: tri će biti zatvorena ovog meseca, dok će se preostala tri zatvoriti sledeće godine. Teško je zamisliti autodestruktivniju politiku iz ekonomskih, klimatskih i geopolitičkih razloga.

Zatvaranje se očekuje godinama. Međutim ostavljanje reaktora u radu do kraja planiranog radnog veka moglo bi da pomogne u ublažavanju posledica koje Nemci sada osećaju, jer rastuća globalna potražnja povećava troškove energenata. Cena struje u Nemačkoj za godinu dana unapred je dostigla 300 evra po megavat satu. Poređenja radi, prosek od 2010. do 2020. bio je ispod 50 evra po akciji.

Energetska predaja

Antinuklearni potez ima podršku mnogih, ali odustajanje od nuklearne energije koja ne emituje ugljenik pokazuje očekivane rezultate u pogledu emisija. Ugalj je bio najveći izvor energije u zemlji u prvoj polovini 2021. godine, uz pomoć kog je proizvedeno više od četvrtine električne energije u Nemačkoj. Vetro i solarna energija proizveli su 22% i 9%, respektivno, dok je nuklearna energija pala na oko 12%.

Francuska, koja je u velikoj meri zavisna od nuklearne energije, emituje otprilike upola manje ugljen-dioksida po glavi stanovnika u odnosu na Nemačku. Francuzi se takođe bore sa visokim cenama energenata zbog problema na nuklearnim elektranama i veće osetljivosti na cene prirodnog gasa koje idu u nebo. Pariz reaguje izgradnjom više nuklearnih reaktora.

Berlin, na milosti i nemilosti sunca i vetra, sada povećava svoju zavisnost od ruskog gasa da bi zadržao uključena svetla. To je pozadina slabog odgovora na agresiju Rusije u Ukrajini. Lojalna podrška Nemačke ruskom gasovodu Severni tok 2, uprkos protivljenju saveznika, podriva odgovor Zapada na planove Vladimira Putina da dominira istočnom Evropom.

Nemačka se sada zalaže da nuklearnu energiju zadrži podalje od liste „ekološki održivih ekonomskih aktivnosti“ EU, termina koji bi mogao da smanji troškove finansiranja nuklearnih projekata. Dovoljno je loše što su Nemci potkopali sopstvenu energetsku bezbednost, ali ne bi trebalo da svojom samodestruktivnom politikom vrše pritisak na ostatak kontinenta.

Izvor: Heromag

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti