Energetska sanacija porodičnih kuća i stanova u 131 lokalnoj samoupravi

Predstavnici 131 lokalne samouprave danas su dobili ugovore za novi program energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, u kojem je za subvencije domaćinstvima obezbeđeno oko 1,8 milijardi dinara. Više od 8.000 vlasnika domaćinstava moći će da se na javni poziv za smanjenje potrošnje energije tokom ovog leta. U okviru programa Čista energija i energetska efikasnost za građane Republike Srbije oko 50.000 domaćinstava imaće priliku da dobije subvencije, rekla je ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, uručila je danas ugovore predstavnicima 131 lokalne samouprave koje su dobile sredstva u okviru novog programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, u kojem je za subvencije domaćinstvima obezbeđeno oko 1,8 milijardi dinara.

„Više od 8.000 građana moći će kroz javni poziv da smanji potrošnju energije u svom domaćinstvu tako što će zameniti vrata i prozore, popraviti izolaciju, ugraditi efikasnije kotlove ili solarne panele. Blizu milijardu dinara subvencija obezbedilo je Ministarstvo, a još oko 800 miliona jedinice lokalne samouprave. Država i lokalna samouprava pokrivaju do 50 odsto troškova investicije domaćinstva, a građani koji se opredele za više mera subvencijama mogu pokriti i do 65 odsto troškova“, rekla je Đedović na ceremoniji potpisivanja i dodele ugovora lokalnim samoupravama u Palati Srbija.

Treba istaći da su po prvi put u povolјniji položaj stavlјene opštine najnižeg stepena razvijenosti i one koje su prepoznate po visokoj zagađenosti vazduha.

Tokom leta javni poziv građanima

Nakon potpisivanja ugovora, kreću javni pozivi za privredne subjekte koji će izvoditi radove. Već tokom leta očekujemo i prve javne pozive za građane, rekla je ministarka. Naglasila je da će i građani i privredni subjekti moći da se prijave na javni poziv tokom cele godine.

„Nadamo se da ćemo uz efikasnu realizaciju radova već do kraja godine imati i prve rezultate, odnosno smanjenje potrošnje električne energije tokom grejne sezone. Očekivane ukupne uštede energije na osnovu sprovedenih mera iz ovog javnog poziva iznose 90 miliona kWh godišnje, a smanjenje emisija CO2 procenjuje se na 40.000 tona godišnje“, navela je ministarka.

Podsetila je da je do sada oko 20.000 domaćinstava energetski sanirano zahvalјujući podršci države. Sada su obezbeđena sredstva za duplo više domaćinstava.

Subvencije za 50.000 domaćinstava

Đedović je najavila da će u narednih pet godina koliko traje program Čista energija i energetska efikasnost za građane Republike Srbije oko 50.000 domaćinstava imati priliku da dobije subvencije.

„Za te svrhe obezbedili smo 50 miliona dolara u saradnji sa Svetskom bankom, a razgovaramo i sa drugim finansijskim institucijama o podršci projektima u oblasti energetske efikasnosti. Najjeftinija je ona energija koja se ne potroši i efikasnom potrošnjom energije radimo u svoju korist i istovremeno pomažemo energetskom sistemu”, rekla je ministarka i pozvala građane da se prijave na javni poziv.

Modernizacija distributivne mreže

Istakla je da su građani pokazali odgovornost i štednjom obezbedili da lakše prezimimo zimu u jeku svetske energetske krize.

„Energetska tranzicija je zadatak svih nas. Svako ima svoju ulogu i odgovornost – država, javna preduzeća, privreda, lokalne samouprave, svi mi kao građani. Nastavićemo da ulažemo u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata i da podržavamo građane da smanje potrošnju u svojim porodičnim kućama i stanovima”, poručila je ministarka.

Đedović je najavila da će se ulagati u dalјi razvoj prenosnog sistema, da će se posebno raditi na smanjenju gubitaka na distributivnoj mreži.

„Oko 450 miliona evra biće uloženo u distributivni sistem, uklјučujući automatizaciju mreže. Tako ćemo smanjiti broj ispada i vreme trajanja prekida. Radiće se na rekonstrukciji mreže i zameni drvenih stubova betonskim, zameni transformatora i ugradnju pametnih brojila, čime smanjujemo tehničke gubitke i neovlašćeno preuzimanje električne energije. Deo tog programa se već realizuje i prve efekte očekujemo tokom naredne grejne sezone“, rekla je Đedović.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Komentari (1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti