Energetska tranzicija stvoriće novu svetsku elitu

Energetska tranzicija stvoriće novu svetsku elitu

Energetska tranzicija će dovesti do globalnog prestrojavanja i formiranja grupe vodećih zemalja, koje će se otcepiti i formirati novu svetsku elitu. U toku je četvrta industrijska revolucija, koja se ne razlikuje se mnogo od ranijih, kaže Anatolij Čubajs, specijalni predstavnik predsednika Rusije za veze sa međunarodnim organizacijama i održivi razvoj, navodeći da će to dovesti do odbacivanja tradicionalnih energenata kao što su ugalj, nafta i gas.

Novu svetsku elitu 21. i 22. veka formiraće napredne tehnologije i revolucija u energetici, smatra specijalni predstavnik predsednika Rusije za veze sa međunarodnim organizacijama i održivi razvoj Anatolij Čubajs, piše Sputnjik. On predočava da će energetska tranzicija, nakon završetka 2020-ih godina, dovesti do globalnog prestrojavanja i formiranja grupe vodećih zemalja koje će se otcepiti i stvoriće novu svetsku elitu.

Čubajs predviđa formiranje nove svetske elite povezane sa globalnom energetskom tranzicijom, što bi moglo da se uporedi sa društveno-političkim i ekonomskim procesima industrijalizacije krajem 18. i početkom 19. veka, prenosi Tanjug.

Naglašavajući da je svetska privreda ušla u period tehnološke revolucije koja se može uporediti sa procesima industrijalizacije Čubajs ovaj proces naziva četvrtom industrijskom revolucijom – globalnom energetskom tranzicijom.

Nova industrijska revolucija, po njegovom mišlјenju, ne razlikuje se mnogo od ranijih. Nema razlike ni po veličini svetske privrede, niti po stepenu radikalizma. Međutim, biće mnogo brža – obuhvatiće samo 30 do 50 godina, zaklјučio je Čubajs.

Navodeći da je globalna energetska tranzicija proces globalne transformacije energetskih sistema i odbacivanja tradicionalnih energenata kao što su ugalj, nafta i gas do ekološki prihvatljivijih i obnovljivih izvora energije Čubajs ističe da će ruska ekonomija biti suočena sa „jedinstvenim” udarom zbog nove tehnološke revolucije u svetu, ali i da se pred državom otvaraju nove mogućnosti, javlјa RBK.

„Zbog jedinstvene uloge energetskog kompleksa u ruskoj privredi, njenog prirodnog i tehnološkog potencijala i geografskog položaja, udarac koji će ova revolucija naneti ruskoj ekonomiji biće podjednako jedinstven, kao što će biti i mogućnosti koje će se pred njom otvoriti”, napisao je Čubajs u pismu u kojem se predlaže da se organizuje seminar za razmatranje ovog problema.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti