Energetska tranzicija u saradnji sa javnim i privatnim sektorom

Srbija je otvorena za saradnju sa javnim i privatnim kompanijama u procesu energetske tranzicije i realizacije zelene agende, rekla je ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović u razgovoru sa Petrom Šainovićem, direktorom kompanije Simens enerdži Beograd.

Otvoreni smo za saradnju sa privatnim kompanijama u procesu energetske tranzicije i realizacije zelene agende, rekla je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović na sastanku sa Petrom Šainovićem, direktorom kompanije Simens enerdži Beograd.

Ministarka je navela da Srbija raspolaže velikim potencijalima koji će poboljšati energetsku stabilnost zemlje, doneti održivost energetskog sektora i ujedno povećati privredni rast.

„Započeli smo proces energetske tranzicije donošenjem četiri nova zakona iz oblasti rudarstva i energetike, koji su osnova za sprovođenje zelene agende, za veće korišćenje obnovljivih izvora energije. U toku je izrada strategije razvoja energetike do 2030. sa vizijom do 2050. godine, kao i izrada nacionalnog plana za klimu i energetiku. I pored toga, mi ćemo svima koji su zainteresovani da učestvuju u procesu energetske tranzicije pružiti svaku vrstu pomoći koja je u našoj nadležnosti. Potrebno je da u ovom procesu svi učestvujemo. I država, i javni sektor, ali i privatne kompanije“, rekla je Mihajlovićeva.

Šainović je predstavio projekte u kojima je kompanija do sada učestvovala i najavio pokretanje posebnog tima koji će se baviti projektima u Srbiji.

„Uspevamo lokalnim znanjem, odnosno stručnjacima iz naše zemlje, da pokrijemo sve projekte. Imamo velike planove, a s obzirom na potencijale koji postoje, želimo aktivno da učestvujemo u procesu energetske tranzicije i povećanju kapaciteta zelenih elektrana”, rekao je Šainović.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.