Energetska tranzicija u saradnji sa javnim i privatnim sektorom

Srbija je otvorena za saradnju sa javnim i privatnim kompanijama u procesu energetske tranzicije i realizacije zelene agende, rekla je ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović u razgovoru sa Petrom Šainovićem, direktorom kompanije Simens enerdži Beograd.

Otvoreni smo za saradnju sa privatnim kompanijama u procesu energetske tranzicije i realizacije zelene agende, rekla je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović na sastanku sa Petrom Šainovićem, direktorom kompanije Simens enerdži Beograd.

Ministarka je navela da Srbija raspolaže velikim potencijalima koji će poboljšati energetsku stabilnost zemlje, doneti održivost energetskog sektora i ujedno povećati privredni rast.

„Započeli smo proces energetske tranzicije donošenjem četiri nova zakona iz oblasti rudarstva i energetike, koji su osnova za sprovođenje zelene agende, za veće korišćenje obnovljivih izvora energije. U toku je izrada strategije razvoja energetike do 2030. sa vizijom do 2050. godine, kao i izrada nacionalnog plana za klimu i energetiku. I pored toga, mi ćemo svima koji su zainteresovani da učestvuju u procesu energetske tranzicije pružiti svaku vrstu pomoći koja je u našoj nadležnosti. Potrebno je da u ovom procesu svi učestvujemo. I država, i javni sektor, ali i privatne kompanije“, rekla je Mihajlovićeva.

Šainović je predstavio projekte u kojima je kompanija do sada učestvovala i najavio pokretanje posebnog tima koji će se baviti projektima u Srbiji.

„Uspevamo lokalnim znanjem, odnosno stručnjacima iz naše zemlje, da pokrijemo sve projekte. Imamo velike planove, a s obzirom na potencijale koji postoje, želimo aktivno da učestvujemo u procesu energetske tranzicije i povećanju kapaciteta zelenih elektrana”, rekao je Šainović.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti