Skladište gasa

Energetska tržišta se suočavaju sa jednom ili dve godine ekstremne volatilnosti

Goldman Saks, vodeća svetska kompanija za investiciono bankarstvo, hartije od vrednosti i upravljanje investicijama je održala karbonomsku konferenciju u Londonu. Pojam „karbonomija“ predstavlja investicione mogućnosti stvorene dekarbonizacijom i postao je aktuelan kako je počela borba planete sa klimatskim promenama. Direktori energetskih kompanija koji su gostovali na konferenciji su se složili da energetsko tržište neće biti stabilno bar još jednu ili dve godine, s obzirom na trenutnu situaciju.

Izvršni direktor italijanske energetske kompanije, u svom interviju za medije, tokom karbonomske konferencije u Londonu se osvrnuo na energetstku situaciju u svetu i rekao  da će turbulencije na energetskim tržištima verovatno potrajati neko vreme.

„Stvari su izuzetno turbulentne, kao što su bile cele godine“, rekao je Frančesko Starače.

„Turbulencija koju ćemo imati, ostaće i u narednom periodu, možda će  malo promeniti obrazac, ali mislim da nas očekuju jedna ili dve godine ekstremne volatilnosti na energetskim tržištima“, dodao je on.

Staračeovi komentari, izrečeni na marginama Goldman Saksove karbonomske konferencije u Londonu, dolaze u vreme neizvesnosti za energetski sektor, nakon početka rata u Ukrajini.

Rusija je bila najveći snabdevač Evropske unije prirodnim gasom i naftnim derivatima 2021. godine, ali je izvoz gasa iz Rusije u Evropsku uniju ove godine opao.

„Uprkos raspoloživim proizvodnim i transportnim kapacitetima, Rusija je smanjila svoje isporuke gasa Evropskoj uniji za blizu 50% u odnosu na prethodnu godinu od početka 2022. godine“, navela je Međunarodna agencija za energetiku u svom Izveštaju o tržištu gasa prošlog meseca.

„U sadašnjem kontekstu, ne može se isključiti potpuna obustava isporuke ruskog gasa Evropskoj uniji uoči grejne sezone 2022/23, kada je evropsko tržište gasa najranjivije.

Skladišta gasa u Evropi su dobro popunjena, ali ostaje bojazan za sledeću godinu

S obzirom na ovaj pad ruskog izvoza energenata ka EU, velike evropske ekonomije pokušavaju da obezbede zalihe za hladnije mesece koji su pred nama. Prema podacima industrijske grupe Gas Infrastructure Europe, procenjuje se da su skladišta gasa u EU popunjena 93,9 odsto.

Tokom davanja intervjua, Frančesko Starače, direktor Enela je dao pomešanu sliku kada je reč o skladištenju gasa.

„Mislim da ćemo preživeti zimu zbog svih skladišta koje smo uspeli da popunimo, a onda ćemo morati da dopunimo skladište za sledeću zimu… bez ruskog gasa. Ne zaboravimo da smo 2022. godine, imali sve manje i manje gasa, ali smo ga ipak imali. Previše stvari mora da se desi da bi sledeća zima bila bezbedna“, rekao je Starače, dodajući da je u narednim mesecima potrebno mnogo posla.

On je rekao da Evropa treba da štedi gas „svaki put kada možemo, trošimo ga manje i na taj način ga čuvamo za industriju kojoj je potreban“.

Ovo je bila „velika borba na koju se zaista moramo fokusirati tokom 2023. godine“, dodao je on.

Izvršni direktor Španskog energetskog giganta, Iberdole Ignacio Galan je rekao da se uglavnom slaže sa Staračeom, dodajući da očekuje da će se nestabilnost na tržištima nafte i gasa nastaviti u narednih nekoliko meseci.

„Ali mislim da nam je potrebno… da ubrzamo, koliko god možemo, izgradnju infrastrukture u oblasti električne energije, ali smo i dalje daleko od onoga što je potrebno“, rekao je Galan, pominjući i obnovljive izvore energije i interkonekcije.

On je dalje naglasio važnost smanjenja oslanjanja EU na treće zemlje i treće strane kada je u pitanju snadbevanje energentima.

„Jedini način za to… jeste da ubrzamo naše ulaganje u više obnovljivih izvora energije, u više interkonekcija, u više digitalnih mreža“, dodao je Galan.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti