Energetska zajednica i tranzicija energetike u Srbiji

Ugasite termoelektrane, poskupite struju za domaćinstva, počnite da u cenu električne energije zaračunavate cenu emisije ugljen-dioksida, ukinite subvencije za ugalj, samo su neke od kritike direktora Sekretarijata Energetske zajednice, Janeza Kopača na račun srpskog elektroenergetskog sektora.

Ključno po ovom funkcioneru savetodavnog tela koje je Brisel formirao kako bi uslovaljavao zemlje u čekaonici za priključenje EU da reorganizuju svoje energetske sektore je transformacija javnih energetskih preduzeća i otvaranje tržišta. Otud insistiranje da se što pre završi tranzicija Elektroprivrede Srbije i Srbijagasa, tako što bi se ova preduzeća podelila na nezavisne energetske kompanije. To sve će, po Kopaču, dovesti do jeftinijih energenata, struje i gasa.

O tome dokle je Srbija stigla u tranziciji energetike, koliko su naši ciljevi zeleni ali i realni, koliko će to koštati građane, privredu i samu državu, koliko su zemlje EU ispoštovale baš sve parametre koje nama nameću – da li su ih napisali pošto su, štiteći svoje nacionalne interese, najpre sproveli scenario koji njima najviše odgovara, u „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa mr Željkom Markovićem, liderom za energetiku i industriju u konsultantskoj kući „Dilojt Srbija“.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti