Energija nema boju – zelena, siva, crvena, plava… ne postoje

Energetska zajednica za tranziciju čiste energije

Na današnjoj onlajn sednici 18. Ministarskom savetu Energetske zajednice Jugoistočne Evrope prihvaćena je strategija ka klimatskoj neutralnosti do 2030. godine za Energetsku zajednicu i njene ugovorne strane, u skladu sa Pariskim sporazumom. Srbija je preuzela predsedavanje od Crne Gore.

Učesnici 18. Ministarskog saveta, koji je danas održan u onlajn format, dogovorili su korake za dalje zajedničke napore na tranziciji čiste energije u Energetskoj zajednici u cilju Opštih smernica o ciljevima i klimatskoj neutralnosti za 2030. godinu, u skladu sa Pariskim sporazumom.

U uvodnim obraćanjima Zdravko Krivokapić, premijer Crne Gore, zemlje koja je na ovom skupu predala predsedavanje Srbiji i Cristina Lobillo, direktorka za energetsku politiku Evropske komisije naglasili su značaj Energetske zajednice kao osnovnog alata za širenje održivih energetskih politika i saradnje van granica EU.

U saopštenju EZ navedeno je da opšte smernice politike pozivaju na usvajanje obavezujućih ciljeva do 2030. godine za energetsku efikasnost, energiju iz obnovljivih izvora i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, kako na pojedinačnoj ugovornoj strani, tako i na nivou kolektivne energetske zajednice, na sledećem Ministarskom savetu 2021. godine.

Ministarski savet odobrio je šest projekata od interesa za energetsku zajednicu (PECI) i jedanaest projekata od zajedničkog interesa (PMI) za električnu energiju, gas i naftu. Procena projekata zasnovana je na scenariju koji je u skladu sa ciljevima Pariskog sporazuma. Projekti, koji će biti zvanično usvojeni u pismenoj proceduri, mogu imati koristi od podsticaja za ulaganje, uključujući finansiranje u okviru Instrumenta EU za pretpristupnu pomoć i Susedskog investicionog fonda, pojednostavljeno davanje dozvola i poboljšane regulatorne uslove. Oni će podstaći održivi razvoj velike infrastrukture i olakšati integraciju panevropskog energetskog tržišta.

Zbog virtuelne prirode sastanka, sve odluke Saveta ministara biće usvojene pismenim postupkom. To uključuje i nametanje mera za nesprovođenje Ugovora protiv Bosne i Hercegovine (u slučajevima: ECS-8 / 11S – zbog neusklađenosti sa Drugim energetskim paketom u sektoru gasa, ECS-2 / 13S –  zbog nepoštovanja Direktive o sumporu u gorivima i ECS-6 / 16S – zbog propusta transponovanja Trećeg energetskog paketa), protiv Ukrajine (zbog nepoštovanja Direktive o energetskoj efikasnosti 2012/27 / EU) i protiv Srbije (zbog kršenja razdvajanja kompanije Yugorosgaz).

Mladen Bojanić, ministar zaduženog za energetiku Crne Gore, koji je predsedavao današnjom sednicom rekao je da je ova godina „iako je bila obeležena pandemijom korona virusa, donela i ohrabrujuće znakove kretanja napred putem energetske tranzicije uz bezuslovnu podršku Sekretarijata. To uključuje napredak u izradi nacionalnih energetskih i klimatskih planova, pokretanje programa postupnog ukidanja uglja od strane nekih ugovornih strana i rad na predlaganju efikasnog mehanizma određivanja cena ugljenika u elektroenergetskom sektoru, koji će pripremiti ugovorne strane da se pridruže Šemi EU za trgovanje emisijama u Budućnost".

Sastanak je završen predajom Predsedništva Energetske zajednice potpredsednici vlade i ministarki rudarstva i energetike Srbije Zorani Mihajlović.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.