Energetske kompanije u SAD isplatile su više akcionarima nego što su investirale

Američke energetske kompanije su se fokusirale na vraćanje naklonosti investitora nakon što su godine prekomerne potrošnje na povećanje proizvodnje nanele štetu povratima i dovele ih u nepovoljan položaj. Prošle godine, 50 najvećih američkih nezavisnih proizvođača nafte i gasa potrošilo je 58,8 milijardi dolara na dividende i otkup akcija, premašujući 55,1 milijardu dolara izdvojenih za istraživanje i razvoj, piše u istraživanju EI.

Vodeće američke energetske kompanije prošle godine su po prvi put isplatile više od svoje zarade akcionarima nego što su uložile u nova naftna i gasna polja, navodi se u objavljenom izveštaju Ernst & Jang LLP.

Američke energetske kompanije su se fokusirale na vraćanje naklonosti investitora nakon što su godine prekomerne potrošnje na povećanje proizvodnje nanele štetu povratima i dovele ih u nepovoljan položaj. Fokus na povrate je podigao deo energetskog sektora na oko 4,5 odsto tržišne vrednosti S&P 500, udvostručivši njegovu težinu od 2020. godine, ali ga je zadržao znatno ispod prosečnih osam procenata.

Prošle godine, 50 najvećih američkih nezavisnih proizvođača nafte i gasa potrošilo je 58,8 milijardi dolara na dividende i otkup akcija, premašujući 55,1 milijardu dolara izdvojenih za istraživanje i razvoj, piše u istraživanju EI.

Prošlogodišnje isplate investitorima su značajno porasle

Ukupni profit grupe kompanija, koje uključuje vodeće kompanije koje se bave škriljacima kao što su DajmondBek Enerdži, Pionir Natural Risorses i KonoloFilips, prošle godine je premašio 333 milijarde dolara. To je za trećinu više od 217 milijardi dolara 2014. godine, kada su cene nafte na američkom spot tržištu u proseku iznosile 93 dolara po barelu.

Prošlogodišnje isplate investitorima značajno su porasle i iznosile su 214 odsto više u odnosu na 2021.godinu i više od sedam puta u odnosu na nivo iz 2020. godine, navodi se u izveštaju. Novac potrošen na pronalaženje i ispumpavanje nafte i gasa takođe je povećan, ali mnogo sporijim tempom.

Zbog cena nafte i gasa, prinosi investitorima su bili visoki

„Očekujemo da će se ovo nastaviti čak i u okruženju visokih kamata ili visokih cena nafte“, rekao je Brus, direktor grupe za strategiju i transakcije EI. Jedan novi kanal za gotovinu su akvizicije, koje su ove godine porasle i mogle bi da se nastave u narednoj godini, dodao je Brus.

Povratak investitorima je bio snažan zbog visokih cena nafte i gasa i svesti o troškovima koja se pojavila od naglog pada cena energije pre tri godine. Profit po barelu dostigao je 32 dolara prošle godine, u poređenju sa oko 10 dolara u 2014. godini, kada su cene energije bile otprilike iste kao danas, navodi EI.

Izvor: IndexHR

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti