Energetski kampus između ekologije i interesa potrošača

Energetski kampus Preri koji se nalazi u državi Ilinois, a čine ga rudnik uglja i termoelektrana, našao se na udaru ekoloških organizacija, koje traže njegovo zatvaranje 2030. godine. Političari koji vode opštine koje su učestvovale u izgradnji ovog postrojenja, a koje energetski zavise od njega, protive se ishitrenom zatvaranju.

Tokom poslednjih devet godina Državni energetski kampus Preri (Prairie) u Marisi, koji čine rudnik i termoelektrana na ugalj, čija je instalisana snaga 1.600MW, pouzdano je proizvodio električnu energiju za veći deo regiona Srednjeg Zapada i Srednjeg Atlantika.

Tokom 2019. godine emitovao je istu količinu ugljen-dioksida kao i tri miliona automobila, objavila je američka Agencijia za zaštitu životne sredine.

Ekolozi koji se zalažu za čistu obnovljivu energiju u Ilinoisu vide elektranu kao glavnog kandidata za zatvaranje do 2030. godine, računajući na odredbe zakona koji je još na čekanju u državnom zakonodavstvu. Ali, poslanici se brinu da će takva radikalna energetska reforma kompaniju ostaviti u kobnim dugovima zajednicu.

Više od 200 opština širom Ilinoisa i Srednjeg zapada „zaključano“ je sa dugoročnim ugovorima, koji ih obavezuju ne samo da kupuju energiju od državnog energetskog kampusa Preri, već i da isplate pet milijardi dolara potrebnih za izgradnju elektrane, koja je počela da radi 2012. godine.

Ako se državani energetski kampus Prerije zatvori, kupcima će biti ostavljeno da isplate preostali dug a moraće da kupuju skuplju uvoznu električnu energiju, rekla je portparol energetskog kampusa Prerija Alisa Harri.

„Prerano prinudno zatvaranje prisililo bi vlasnike – opštine da dvostruko plate. U suštini, nastavili bi da plaćaju svoje vlasništvo nad državnim energeteskim kampusom Prerije, resursom koji ne bi mogli da koriste, a da bi istovremeno osigurali snabdevanje energijom bili bi prisiljeni da kupuju zamensku struju“, rekao je Harre.

Džek Derin, direktor organizacije za zaštitu životne sredine Sierra Club Illinois kaže, međutim, da država kao zakonodavac ne bi trebala da donosi odluke na osnovu onoga što „zagađivači“ žele.

„Pozivamo čelnike da pri donošenju zakona, koji će novim radnim mestima, gradeći našu budućnost čiste energije, slušaju zajednicu, a ne zagađivače“, rekao je Derin.

Tri zakona su kružila među poslanicima ovog prolećnog zasedanja. Prema Zakonu o čistim radnim mestima ili CEJA, energetski kampus Prerija i sve druge termoelektrane na ugalj moraće da se zatvore u roku od 10 godina. Tu su bili i Zakon o čistoj energiji Downstate-a (oblast američke države Ilionis) i Zakon o radu klimatskih sindikata. Grupe za zaštitu životne sredine pomogle su u izradi CEJA. Ameren Illinois, kompanija koja se bavi trgovinom prirodnim gasom i električnom energijom je učestvovala u izradi zakona oblasti Downstate i sindikalni radnici su podržali ovaj zakon. Ali, nijedan od ovih zakona nije imao dovoljnu podršku da bi bio usvojen.

„Bilo je svima jasno da nijedan od ta tri zakona neće biti usvojen“, rekla je državna predstavnica Ami Elik, R-Fosterburg, članica odbora komiteta House Energy.

Umesto toga, intenzivno se pregovaralo iza kulisa, pre i tokom vikenda povodom Dana memorijala, kako bi se došlo do još jednog energetskog paketa. Ali poslanici nisu uspeli da se dogovore.

Pregovori će se nastaviti između zakonodavaca, ekologa, komunalnih i energetskih kompanija, sindikata i kancelarije guvernera J.B. Pritzkera saopštila je Elik.

Kako funkcionišu ugovori države Preri?

Samo osam od 36 opština u jugozapadnom Ilinoisu su vlasnici dela i kupuju struju od energetskog kampusa Preri, a 20 električnih zadruga u Ilinoisu, takođe, su delimični vlasnici.

Karli, Hajland, Maskuta, Friburg, Bris, Red Bud, Vaterlu i druge opštine širom Ilinoisa „zaključani“ su u dugoročne ugovore sa državom Preri.

Džin Korte, stanovnica Hajlanda i zagovornica čiste energije, kaže da je plan države za Preri zvučao kao privlačan način da se obezbedi struja za rastuću zajednicu kada je energija uglja bila jeftina. Ali, kako su troškovi prirodnog gasa i obnovljive energije opadali, ugalj je postajao manje ekonomičan.

Ipak, zatvaranje elektrane izložilo bi kupce riziku od češćih prekida u snabdevanju i većih troškova za energiju, izjavila je Alisa Hari. Ako bi termoelektrana Preri prerano bila „skinuta“ sa mreže, Ilinois bi morao da uvozi struju po višoj ceni, verovatno iz manje efikasnih pogona na ugalj – što je perspektiva koja se tiče ekologa.

Za redovne kupce u opštinama koje poseduju udeo energetskog kampusa Preri, troškovi električne energije gotovo su na nivou sa energijom sa drugih tržišta, navodi se u analizi saveznih prijava i finansijskim izveštajima Instituta Rocky Mountain, kompanije za istraživanje i konsalting za energetsku efikasnost.

Isplate duga bi mogle povećati izdatke kupaca, utvrdio je Institut u svojoj studiji, koju je naručilo Veće za odbranu prirodnih resursa, grupa za zaštitu životne sredine. Institut procenjuje da je neizmireni dug možda čak i veći nego u vreme kada je pogon prvi put otvoren – zbog kapitalnih projekata i načina na koji su postavljene stope.

Dok protivnici tvrde da je sada vreme da se donese zakon poput CEJA, kojim bi se obnovljivi izvori postavili na mesto, pre zatvaranja postrojenja na ugalj iz energetskog kampusa Preri tvrde da je izveštaj Instituta pogrešan i kažu da bi favorizovano zakonodavstvo koštalo poreske obveznike države Illinois subvencija i povećanja stopa.

Namesnik malog mesta Friburg Toni Funderburg rekao je da ga ne brine ugovor koji ovo mesto ima sa energetskim kampusom  Preri, jer su „blizu kraja isplate“. Isplate Friburga ugrađene su u strukturu stopa stanovništva putem opštinske agencije za električnu energiju Illinois, krovne grupe opštinskih i zadružnih električnih sistema, koja ima udeo u vlasništvu nad energetskim kampusom Preri. Ali, Funderburg se brine zbog potencijalnog ekonomskog uticaja zatvaranja energetskog kampusa Preri i zbog problema – da li će biti dovoljno energije da svetla u Friburgu ostanu upaljena.

„Nismo protiv čiste energije, ali to će potrajati dugo“, rekao je Funderburg.

Energetski kampus Prerija zapošljava više od 650 radnika. Ali, u kompaniji su svesni neminovnosti prelaska na obnovljivu energiju i da su baterije za skladištenje energije neizbežne.

Hari je ukazala na partnerstvo sa Univerzitetom u Ilinoisu, kako bi se pronašli načini za smanjenje emisije ugljen-dioksida, navodeći to kao primer posvećenosti za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte.

„Podržavamo energetsku strategiju svega navedenog za Ilinois, koja uključuje kombinaciju različitih resursa za efikasno zadovoljavanje energetskih potreba“, rekla je Hari.

Izvor: Bnd.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti