Energetski planovi Srbije: Zeleni put EPS-a

O Zelenom putu EPS-a i Srbije, kao i o energetskim planovima obezbeđivanja energetske nezavisnosti Srbije, u današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa dr Vladimirom Šiljkutom, savetnikom geralnog direktora JP EPS za poslovni sistem.

Go Green Road, odnosno, Zeleni put EPS-a dokument je koji su u junu ove godine pripremili eksperti EPS-a. U narednom periodu će biti dorađivana i usaglašavana sa državnim strateškim dokumentima koji su u pripremi. Ukupna energija kojom će u periodu do 2035. raspolagati JP EPS treba da bude dovoljna da pokrije projektovane potrebe za električnom energijom u Srbiji.

U dokumentu se posebno razmatra sopstvena proizvodnja EPS, energija proizvedena iz kapaciteta obnovljivih izvora energije (OIE) van EPS (kapaciteti koji su u sistemu feed in tarifa) kao i kapaciteti koji će biti definisani ugovorima o kupovini električne energije (PPA) za otkup električne energije iz novih OIE van EPS.

Suštinski su, dakle, resursi za proizvodnju električne energije, kako bi se obezbedila energetska nezavisnost zemlje i kako će se njima raspolagati. Pored izgradnje novih kapaciteta ključno je, takođe, da EPS smanji emisije CO2, dekarbonizacija. Jednom rečju: zeleni put EPS-a. A time i Srbije.

O tome koliko su ovi planovi realni i mogući u današnjoj emisiji “Energija Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa dr Vladimirom Šiljkutom, savetnikom geralnog direktora JP EPS za poslovni sistem.

Video možete pogledati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.