Energetski stručnjak na čelu slovenačke vlade

Ko je Robert Golob - novi premijer Slovenije? Javnost ga poznaje, uglavnom, kao predsednika upravnog odbora energetske kompanije Gen-I, koju je vodio od 2006. godine. Autor je brojnih naučnih publikacija i radova iz oblasti tržišta, optimizacije izvora energije i planiranja elektroenergetskog sistema.

Robert Golob, novoizabrani slovenački premijer, važi za jednog od vodećih stručnjaka u elektroprivredi, u Sloveniji. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu 1989. godine, magistrirao 1991., a doktorirao 1994. a tri godine kasnije postaje docent na Fakultetu za elektrotehniku u Ljubljani.

Oblast profesionalnog delovanja Goloba bila je rad i deregulacija elektroenergetskog sistema i restrukturiranje elektroprivrede i tržišta električne energije.

Brojni projekti u oblasti elektroprivrede

Autor je brojnih naučnih publikacija i radova iz oblasti tržišta, optimizacije izvora energije i planiranja elektroenergetskog sistema. Vodio je brojne bazične istraživačke i industrijsko-aplikacione projekte za potrebe slovenačke elektroprivrede.

Golob je 1998. imenovan za šefa pregovaračkog tima EU za energetiku. Od 1999. do 2002. bio je državni sekretar za energetiku pri tadašnjem ministru životne sredine Janeza Kopača, u vladi Janeza Drnovšeka. U to vreme je bio uključen u izradu ključnih zakona o energetici.

Godine 2002. osniva i postaje direktor Istrabenz-Gorenja (sada IGES). U oktobru 2006. godine polovinu ove kompanije kupila je državna Gen Energija, a novim kompanijskim ugovorom kompanija je preimenovana u Gen-I.

Golob je poslednji petogodišnji mandat na čelu Gen-I osvojio 2016. godine. Mandat je istekao prošlog novembra, a novi mandat za vođenje kompanije nije dobio zbog protivljenja vladajuće politike, uprkos odličnom poslovanju.

Rekordni rezultati – pa odlazak iz Kompanije

Robert Golob se oprostio od vrha kompanije na kraju rekordne poslovne 2021. godine, kada je Gen-I ostvario 3,4 milijarde evra prihoda i 71 milion evra dobiti. U skladu sa ugovorom, Golob ima pravo i na nagradu za prošlogodišnje poslovanje koju će, kako je najavio, donirati u dobrotvorne svrhe.

Visoki prihodi bili su jedna od glavnih kritika Golobovoj vlasti, kada je povređen i ogorčen političkim hajkama, posebno vladajućeg SDS-a, u trci za novi mandat, osnovao svoju stranku i sa njom izašao na izbore.

Na čelu Pokreta Sloboda

U početku se aktivirao kroz pokret Budi promena, ali je krajem januara izabran za predsednika Pokreta Sloboda.

Golob predviđa drugačiji pristup u politici od prethodnih političkih elita. Kako je sam izjavio, zalagaće se, između ostalog,  za promene u zemlji i za slobodu, sa akcentom na zelenu tranziciju, vladavinu prava, suočavanje sa zdravstvenim i međugeneracijskim izazovima i digitalizaciju.

Dugo se opirao da u politiku uđe na velika vrata. Mnogo puta je ranije govorio da ne želi da bude premijer, ali je shvatio da politika i privreda idu „zajedno“, pa je u politici bio „jednom nogom“.Međutim, kada se odlučio na ovaj korak, odmah je zabeležio visoku podršku u istraživanjima javnog mnjenja.

Izvor: 24ur

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.