Energija nema boju – zelena, siva, crvena, plava… ne postoje

Energija nema boju – zelena, siva, crvena, plava… ne postoje

Profesor i ugledni fizičar Univerziteta u Parizu Žak Treiner je ocenio da je dug put kako bi obnovljiva energija postala 100% zelena. Problem je u tome što materijali i delovi koji se koriste u postrojenjima za dobijajne obnovljive energije proizvode u fabrikama koje emituju emisije ili se same snabdevaju električnom energijom koja se dobija iz postrojenja koje zagađuju životnu sredinu.

Prelazak na čistu, obnovljivu energiju najbolja je šansa da usporimo klimatske promene. Energija nema boju. Dug je put do 100% zelene obnovljive energije. Proizvodnjom energije koja emituje manje gasova koji izazivaju efekat staklene bašte od fosilnih goriva, diverzifikujemo naše snabdevanje energijom i smanjujemo zavisnost od goriva za koje se smatra da urušava životnu sredinu.

Prihvatanje novog načina proizvodnje električne energije za koji se smatra da ne zagađuje životnu sredinu generalno napreduje širom sveta. U prvom tromesečju 2020. globalna upotreba obnovljive energije u svim sektorima porasla je za oko 1,5 posto u odnosu na 2019.

Energija nema boju

Uprkos tome, jedan teoretski fizičar tvrdi da obnovljivi izvori nikada ne mogu biti 100 % zeleni zbog emisija koje nastaju pri njihovoj proizvodnji.

„Ne postoje zalihe energije koje su dobijene putem postrojenja za proizvodnju električne energije sa nultom emisijom. Vi morate da proizvodite uređaje, instalacije, koji učestvuju u proizvodnji električne energije sa nultom emisijom. A da bi se prilikom proizvodnje  uređaja, instalacija…. smatralo da njihov proces proizvodnje nema  emisija, morale bi postojati tzv energetske mešavine, više alternativnih izvora napajanja dobijenim iz različitih tipova proizvodnje obnovljivih izvora energije sa nultom emisijom koje bi napajale fabrike .“ kaže profesor Žak Treiner.

Ne treba kolorizovati energiju

Treiner odbacuje ideju o „zelenoj“ energiji, implicirajući da je taj termin u današnje vreme postao obična reč.

Energija nema boju. Zelena energija, siva, crvena, plava itd. Ne znam. Ono što znam je koji izvori energije emituju gasove staklene bašte ili ne. Ali, čak i ako bismo mogli da izgradimo 100 odsto čiste zalihe energije, još se ne možemo osloniti na solarnu energiju ili vetar kao naše glavne izvore energije”, dodaje profesor.

Ključ je u skladištenju energije

„Ne možete da okrenete dugme koje termonuklearne reakcije na suncu čini intenzivnijim ili manje intenzivnim kada nam je potrebno više ili manje električne energije. Za vetar je isto. Ove energije su neiscrpne. Ali ne kontrolišemo tok. Ključno je naučiti kako bolje skladištiti energiju ”, zaključuje Treiner.

„Danas, kada je u pitanju korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE) u velikom obimu, ne znamo kako da skladištimo energiju. Kad bismo znali kako to da radimo, u danima velike proizvodnje bismo je skladištili, a koristili u trenucima niske proizvodnje. Ali ne znamo kako to učiniti u velikom obimu. Tako da trenutno ne možemo zamisliti električnu mešavinu koja je 100% obnovljiva energija.

Izvor: Euronews

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti