Energija talasa koristiće se za proizvodnju pijaće vode iz okeana

Predstavnici kompanije koja je prozvela prototip postrojenja su naveli da će njihova tehnologija omogućiti „proizvodnju slatke vode iz okeanskih voda korišćenjem energije talasa za izvođenje procesa desalinizacije i pumpanje vode za piće do obalnih korisnika“. UN su navele, da trenutno fosilna goriva koja se obično koriste u energetski intenzivnom procesu desalinizacije doprinose globalnom zagrevanju, pa bi projekti koji žele da desaliniziraju vodu na održiviji način postaju sve važniji u godinama koje dolaze.

Planovi za korišćenje morske energije za desalinizaciju vode dobili su dodatni podsticaj ove nedelje, nakon što je jedna norveška firma predstavila sistem koji će se koristiti u vodama kod Gran Kanarije.

U saopštenju od ponedeljka, predstavnici kompanije Ocean Oasis sa sedištem u Oslu su rekli da je njihov prototip postrojenja koje koristi energiju talasa spreman za testiranje.

Postrojenje koje ima visinu od 10 metara, prečnik od 7 metara i težinu oko 100 tona, sastavljeno je u Las Palmasu i biće podvrgnuto testiranju na okeanskoj platformi Kanarskih ostrva.

Iz kompanije Ocean Oasis su naveli da će njihova tehnologija omogućiti „proizvodnju slatke vode iz okeanskih voda korišćenjem energije talasa za izvođenje procesa desalinizacije i pumpanje vode za piće do obalnih korisnika“.

Kompanija je saopštila da je razvoj njenog prototipa dobio finansijsku podršku od niza organizacija, uključujući Innovation Norvay i Gran Canaria Economic Promotion Society.

Glavni investitor u Ocean Oasis je Grieg Maritime Group, čije je sedište u Bergenu, Norveška.

Desalinizacija

Kanarska ostrva su španski arhipelag u Atlantskom okeanu. Prema Institutu za tehnologiju Kanarskih ostrva, ostrva su bila „pionir u proizvodnji desalinizovane vode po pristupačnoj ceni“.

Prezentacija koju je predstavio Institutu za tehnologiju Kanarskih ostrva ističe neke od razloga zašto su Kanaraska ostrva pogodna sa desalinizaciju vode. Opisujući „singularnosti vode“ Kanarskih ostrva, predstavnici Institua su naglasili „strukturalni deficit vode zbog male količine padavina i visoke propusnosti tla“.

Dok se desalinizacija koju multinacionalna energetska kompanija Iberdrola opisuje kao „proces kojim se uklanjaju rastvorene mineralne soli u vodi“,  smatra korisnim oruđem kada je u pitanju obezbeđivanje vode za piće u zemljama u kojima je snabdevanje problem, UN su primetile da postoje značajni ekološki izazovi povezani sa tim.

UN su navele, da fosilna goriva koja se obično koriste u energetski intenzivnom procesu desalinacije doprinose globalnom zagrevanju.

Imajući gore navedeno na umu, projekti koji žele da desaliniziraju vodu na održiviji način postaće sve važniji u godinama koje dolaze.

Ideja korišćenja energije talasa za napajanje desalinizacije nije jedinstvena za projekat koji se sprovodi na Kanarima. U aprilu je, na primer, Ministarstvo energetike SAD predstavilo pobednike poslednje faze takmičenja fokusiranog na desalinizaciju na talasni pogon.

Iako postoji uzbuđenje oko potencijala morske energije, trenutna količina projekata koji su vezani za iskorišćavanje energije talasa i plimskih tokova ostaje veoma mala u poređenju sa drugim obnovljivim izvorima energije.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.