Energija, transport, održivi razvoj – 10 BNEF-ovih predviđanja za 2021

Bloomberg New Energy Finance (BNEF) je i za ovu godinu dao top deset predviđanja za elektroenergetski sektor 2021. godine u kojima je prognozirano da zdravstvena kriza COVID-19 polako će se smirivati tokom ove godine, a većina ekonomija i energetski sektor će ući u fazu oporavka. Ironično je da bi ova godina, takođe, mogla biti manje “zelena” po pitanju čiste energije nego što se pokazao njen žalosni prethodnik – 2020. godina.

Zdravstvena kriza COVID-19 polako će se smirivati tokom ove godine, a većina ekonomija i energetski sektor će ući u fazu oporavka. Ironično je da bi ova godina, takođe, mogla biti manje “zelena” po pitanju čiste energije nego što se pokazao njen žalosni prethodnik, navodi Bloomberg New Energy Finance (BNEF) u obrazloženju svojih top deset predviđanja za elektroenergetski sektor 2021. godine.

SAD će ponovo ući u arenu na polju klimatskog vođstva, verovatno sa obećanjem da će do 2050. godine emitovati nula ugljenika, što znači da će velika većina svetske ekonomije biti u zemljama koje su se obavezale na poslovanje bez ugljenika. Međutim, jaz između ambicija u pogledu politike i stvarnih uloženih dolara nastaviće da se povećava, ocenjuje Angusu McCrome-u, glavni uredniki BloombergNEF-a.

Top deset predviđanja istraživačke kompanije za 2021. godinu uključuju:

Ponovo ulaganje pola biliona dolara u dekarbonizaciju energetskog sektora – ali, berze trpe

Nakon što je svet posvetio rekordnih 501,3 milijardi dolara na dekarbonizaciju 2020. godine, pobedivši prethodnu godinu za 9%-  uprkos ekonomskom poremećaju izazvanom pandemijom Covid-19, BNEF očekuje da se nivo investicija održati i tokom 2021. godine.

BNEF procenjuje da će se nova administracija u SAD predsedavati porastom aktivnosti u američkim obnovljivim izvorima i električnom transportu.

Na globalnom nivou očekuje se skok prodaje električnih vozila, a solarne instalacije će imati još jednu rekordnu godinu.

Održive finansije na koje se treba osvrnuti

Jedan od najistrajnijih trendova poslednjih godina bilo je rekordno izdavanje održivog duga. BNEF predviđa da će izdavanje zelenih obveznica, socijalnih obveznica, zajmova vezanih za održivost i održivih obveznica nastaviti da se povećava tokom 2021. godine.

Izdavanje obveznica održivog duga dostiglo je rekordnih 732 milijardi dolara u 2020. godini, što je 29% više u odnosu na prethodnu godinu, a očekuje se da će dostići još jedan rekord od 900 milijardi dolara u 2021. godini.

Godišnje solarne instalacije prelaze 150GW 2021. godine

BNEF predviđa porast sa 132 GW rekordnih instalacija u 2020. na više od 150 GW u 2021. godini.

Cene modula, koji su na kraju 2020. godine iznosili 20 američkih centi po vatu, ponovo će pasti, na prosečno 18 američkih centi po vatu, kako se bude povećavala ponuda ključnih materijala, poput odgovarajućeg stakla.

Vetroparkovi skaču za 15%

Baš kao što je to bilo 2020. godine, i sektor vetra postaviće nove rekorde ove godine. Preko mora i kopna, 2021. godine će se dodati ukupno 84GW novih kapaciteta. Većina će biti na kopnu (75GW). Evropa i Amerika će se opustiti, zbog očekivanog pada instalacija u Kini. Nakon očekivanog pada instalacija u 2020. godini (nevezano za pandemiju), novi vetroparkovi u moru ove godine će skočiti za 33% sa 8,7 GW dodatih širom sveta.

Ove godine vlasnici oko 4,8 GW kopnenih kapaciteta će se suočiti sa odlukama o isteku radnog veka. Većina (3,9 GW) će verovatno biti ponovo osposobljena, dok će ostatak biti isključen iz upotrebe.

Godina proboja sa 4,4 miliona putničkih električnih vozila širom sveta

Na putevima širom sveta sada je preko 10 miliona električnih vozila i prihvatanje/usvajanje/trend će nastaviti da se ubrzava 2021. godine. Pokretač će biti izdašne subvencije, stroži propisi o potrošnji goriva, odnosno CO2, kupovina voznog parka i sve veći broj konkurentnih modela.

Oko 4,4 miliona putničkih električnih vozila (uključujući vozila sa električnom baterijom i priključne hibride) biće prodato širom sveta ove godine, što je za oko 60% više u odnosu na 2020. godinu. Nakon foto finiša 2020. godine, trka između Kine i Evrope se zahuktava.

Skok prodaje toplotnih pumpe

Očekuje se rekordna godina instalacija toplotnih pumpi 2021. godine, sa prodajom od više od 12 miliona širom sveta.

Rast će se odraziti na sve strožije regulatorne standarde – posebno u Evropi – i veću (političku) podršku širom sveta, uključujući podsticajne pakete koji bi mogli podstaći novu stambenu izgradnju, kao i naknadna ugradnja u ugradnju toplotnih pumpi u postojeće domove.

Cene metala za baterija su stabilne, ali cene baterija padaju

Prekidi pandemije Covid-19 u litijumu, kobaltu, niklu i manganu uglavnom su rešeni, a oporavak snabdevanja je u toku. Predviđa se da će litijum, nikl klase 1 i kobalt biti u čvrstoj ravnoteži 2021. Cene materijala koji su dostigli dno tokom 2020. godine možda će se dodatno povećati ove godine. BNEF ne očekuje da vrate svoje maksimume iz 2017. i 2018. Nikl se drži petogodišnjeg maksimuma od oko 18.000 američkih dolara po metričkoj toni, što je 45% iznad petogodišnjeg proseka.

Ako bi se cene litijuma i kobalta vratile na vrhunce iz 2018. godine, naša projekcija troškova baterija za 2030. povećala bi se na 70 USD / kVh, od naše osnovne prognoze od 58 USD / kVh. Održani visoki troškovi metala odložili bi da prosečne cene pakovanja dostignu ključni nivo od 100 dolara / kVh za dve godine.

Potražnja za gasom

Potražnja za gasom brzo se oporavlja od pandemije koronavirusa, ali izgleda da će godina koja je pred nama pokrenuti fundamentalna pitanja o budućoj ulozi gasa u energetskoj tranziciji.

Očekuje se da će globalna trgovina LNG-om porasti za 6% od 2020. godine, da bi dostigla 375 miliona tona, u poređenju sa blagim rastom od 0,9% između 2019. i prošle godine.

Elektroliza vodonika povećana je više nego duplo 2021. godine

BNEF predviđa da će 2021. godine doći do rekordnih zapremina generatora vodonika elektrolizom koji se puštaju u rad.

BNEF je prepoznao 240MW projekata čiji je završetak najavljen u 2021. godini, u poređenju sa samo 90MW završenih u 2020. godini.

Kako će se ovaj trend nastaviti, u velikoj meri će zavisiti od podrške vlada. Sada počinje da se pojavljuje takva vrsta pomoći, devet zemalja je najavilo strategije za vodonik tokom 2020. godine.

Sektor snabdevanja naftom muči se sa oporavkom tržišta

Tržištima nafte 2021. će upravljati brzina i obim oporavka potražnje, kao i razvoj smanjenja ponude OPEK + i rasta američke proizvodnje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.