Energoinvest: Tvrdnje da nismo obezbedili dovoljne količine gasa su apsolutno netačne

Poslednjih nekoliko dana, kada su temperature ispod nule, građani Kantona Sarajevo suočavaju se sa smanjenom isporukom prirodnog gasa, a tim povodom iz kompanije Energoinvest dostavili su nam podatke o porudžbinama i potrošnji prirodnog gasa u ovom periodu, piše portal klix.ba.

Iz ove kompanije istakli su kako su se do sada suzdržavali sa izjavama za medije, što su sugerisali i partnerima – Vladi KS-a, Sarajevogasu i Toplanama, s ciljem da se posvete rešavanju problema, ali „stičemo utisak da je kreiranje uznemirujuće atmosfere bilo uporno forsirano“.

„Na meti napada se neopravdano nalazi uglavnom Energoinvest kao snabdevač gasa, pa stoga iznosimo sledeće konkretne podatke. Iz Tabele 1. koju je dostavio Sarajevogas vidljivo je da je planirana i tražena količina gasa za mesec januar 2022. godine iznosila ukupno 26.500.000 kubnih metara, što na dnevnoj osnovi čini prosečnu potrošnju od 854.839 kubnih metara gasa. U tabeli 2 se nalazi tačan pregled potrošnje gasa u navedena tri dana. Upoređujući traženu prosečnu dnevnu količinu gasa sa stvarno isporučenom količinom, vidljivo je da je Energoinvest u svakom od navedena tri dana isporučivao po 15 posto više gasa od prosečne tražene količine. Saglasno navedenim egzaktnim podacima, jasno je da tvrdnje da Energoinvest nije obezbedio dovoljne količine gasa apsolutno nisu tačne“, saopšteno je iz ove kompanije.

Tabela 1 – Planirana i tražena količina gasa za mesec januar 2022. godine iznosila je ukupno 26.500.000 kubnih metara

Pored toga, navode da su obezbedili ponudu za isporuku dodatnih količina gasa, koju je Sarajevogas zatražio zbog ekstremno niskih temperatura, a koja se zasniva na tržišnim uslovima na dan poručivanja. Sarajevogas, dodaju, nikada nije odgovorio na ovu ponudu.

Tabela 2 – Tačan pregled potrošnje gasa

„Na kraju želimo da istaknemo da je pohvalno da je Vlada KS donela odluku o subvencionisanju dela troškova nastalih zbog povećanja cena gasa, ali u svojim nastupima ni premijer Edin Forto ni predstavnici Vlade nisu ni jednom pomenuli da je ukupno povećanje nabavne cene gasa od januara 2021. do januara 2022. godine bilo 86,71 posto, te da je razliku od 49,6 posto prethodno već kompenzovao Energoinvest svojim pravovremenim poslovnim potezima uz podršku Vlade Federacije BiH“, poručuju iz Energoinvesta.

Izvor: Klix.ba

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti