EP BiH osniva firmu za geološka istraživanja

Elektroprivreda BiH osniva firmu GEOLP d.o.o., koja će se baviti geološkim istraživanjima, ispitivanjima, projektovanjem i zaštitom. Obim poslova na laboratorijskom ispitivanju obuhvata uzorkovanje i obradu uzoraka uglja - čime bi prestala potreba kontrole prijema uglja za potrebe termoelektrana od trećeg lica i ostvarile bi se znatne uštede.

Elektroprivreda BiH osnovaće društvo GEOLP d.o.o. Kakanj. Odluku o tome trebalo bi da donese Skupština akcionara, koja je zakazana za 30. juli, izveštava Indikator.ba.

Novo društvo, koje će biti u 100-postotnom vlasništvu Elektroprivrede BiH, baviće se geološkim istraživanjima, ispitivanjima, projektovanjem i zaštitom. Njegov osnovni kapital od 4.107.352 KM obezbediće Elektroprivreda BiH.

Prvobitno je bilo predviđeno da sedište društva bude u Tuzli, ali je, ipak, odlučeno da to bude u Kaknju, jer je u planu osnivanje još jednog zavisnog društva, čije bi sedište bilo u Tuzli.

U elaboratu o opravdanosti formiranja društva GEOLP navodi se da bi ono obavljalo istražna bušenja strukturnih, strukturno-pijezometarskih bušotina i bušenje bunara u okviru rudnika.

Uz adekvatnu edukaciju stručnog kadra i nabavku neophodne opreme, društvo bi pored istražnog bušenja, koje spada u grupu terenskih istraživanja, organizovalo i sve ostale vidove istraživanja, čime bi se stekli uslovi za vršenje ove vrste usluga i na eksternom tržištu.

Obim poslova na laboratorijskom ispitivanju obuhvata uzorkovanje, obradu uzoraka uglja – čime bi prestala potreba kontrole prijema uglja za potrebe termoelektrana od trećeg lica, jer bi novo društvo vršilo te usluge i ostvarile bi se znatne uštede, pošto bi se vršilo jedinstveno laboratorijsko ispitivanje i za potrebe EP BiH i za potrebe rudnika uglja.

Također, otvara se mogućnost pružanja raznih vrsta laboratorijski ispitivanja za potrebe tržišta.

Na Skupštini akcionara bi, takođe, trebalo da bude doneta odluka o isplati dividende deoničarima.

Ukupna dobit društva bila je prošle godine 7.249.260 KM, a prema predlogu odluke za njenu raspodelu za dividende dioničarima bi se isplatilo 4,750.354 KM, odnosno 0,1577358 KM po dionici, a u fond rezervi bi bilo izdvojeno 2.498.906 KM.

Saglasnost za isplatu dobiti dalo je Federalno ministarstvo finansija.

Izvor: Indikator.ba

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti