EP BiH traži pomoć države za sanaciju stanja u rudnicima

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine je obezbedila 255 miliona KM za nova ulaganja, penzionisanje i zbrinjavanje viška radnika u rudnicima. Ističući da neispunjavanje planova poslovanja, česte obustave rada, štrajkovi, blokade računa rudnika od strane Poreske uprave FBiH, UIO BiH, dobavljača i zaposlenih u rudnicima, prete da rudnike odvedu u stečaj iz EP BiH traže pomoć od Vlade FBiH i razumevanje Poreske uprave.

JP Elektroprivreda BiH (JP EP BiH) je na osnovu odluka organa Društva, obezbedila 125 miliona KM za zbrinjavanje viška zaposlenih i izmirivanje obaveza za penzionisanje radnika u rudnicima Kreka, Đurđevik, Breza, Kakanj, Zenica i Abid Lolić. Takođe je obezbeđeno i 130 miliona KM za nastavak investicionih ulaganja, čime su ispunjene obaveze JP Elektroprivreda BiH iz Sporazuma od 19.maja 2021.godine, potpisanog između JP Elektroprivreda BiH i Sindikata radnika rudnika u FBiH o nastavku restrukturiranja rudnika, koje su se odnosile na osiguranje finansijskih sredstava, saopšteno je iz EP BIH

U skladu sa Sporazumom, JP Elektroprivreda BiH je poštujući odredbe Zakona o radu i Kolektivnog ugovora za oblast rudarstva, pripremila i novi Pravilnik o radu i Pravilnik o radnom učinku sa odredbama kojima se utvrđuju značajne promene i pomaci u vrednovanju i nagrađivanju rada i učinka. Poštujući obavezu vođenja socijalnog dijaloga, te obaveze iz Zakona o radu u FBiH, navedeni pravilnici su ponuđeni Sindikatu radnika rudnika u FBiH na konsultacije. Svoj stav po predlogu Sindikat radnika rudnika FBiH trebalo bi da dostavi do 10. juna ove godine, čime bi se mogao nastaviti započeti proces restruktuiranja rudnika u Koncernu.

S ciljem rešavanja potraživanja JP Elektroprivreda BiH za plaćeni, a neisporučeni ugalj u ukupnom iznosu od 228,3 miliona KM i olakšavanja poslovanja rudnika, sa rudnicima Koncerna potpisani su ugovori o pretvaranju uplaćenih avansa u dugoročnu pozajmicu, sa jasno definisanim obavezama, uslovima, načinom i rokom otplate i sredstvima obezbeđenja.

Kop, rudnik Kakanj / Foto: EP BiH

Iz EP BiH ističu da zaključno sa 30. aprilom 2021.godine, avansna dugovanja Rudnika Kreka prema JP Elektroprivreda BiH iznose 144,3 miliona, RMU Zenica 45 miliona, RMU Breza 13,4 miliona, 12 miliona RMU Abid Lolić, RMU Đurđevik devet miliona i RMU Kakanj 4,6 miliona KM. Ugovori su zaključeni na osnovu odluka organa Društva i jedna su od mera finansijske konsolidacije rudnika.

Nažalost, pretnje procesu restrukturiranja i funkcionisanju Koncerna su stalne, konstatuju u saopštenju iz EP BiH navodeći da neispunjavanje planova poslovanja, česte obustave rada, štrajkovi, blokade računa rudnika od strane Poreske uprave FBiH, UIO BiH, dobavljača i zaposlenih u rudnicima, prete da rudnike odvedu u stečaj. Kako kažu, o tome je Uprava JP Elektroprivrede BiH informisala Vladu FBiH i zatražila podršku i razumevanje Poreske uprave FBiH u narednom periodu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.