Poslovanje EPCG bolje zahvaljujući dobroj hidrologiji

EPCG bez tendera bi trebala da postavlja solarne panele na državne institucije

Poznato je da je 25 miliona evra godišnji trošak računa za struju državnih preduzeća. Sa tim novcem za izgradnju solarnih panela, otplate investicija traju 5,6 godina, nakon toga imamo slobodan sistem troškova struje, a oni se drastično smanjuju ili svode na nulu. Govorim o školama, bolnicama, ministarstvima, policijskim stanicama... brojnim objektima gde se to može uraditi. Fokus objekata je gde može da radi”, rekao je Abazović na sednici Vlade.

Predsednik Vlade Dritan Abazović predložio je da EPCG bez tendera da postavi solarne panele na zgrade državnih institucija, navodeći da se gušimo u sopstvenim procedurama.

„Gušimo se u sopstvenim procedurama. Oko 25 miliona evra je godišnji trošak računa za struju državnih preduzeća. Sa 25 miliona evra za izgradnju solarnih panela, oni otplate investiciju za 5,6 godina, nakon toga oslobode naš sistem troškova struje i njihovi troškovi se drastično smanjuju ili svode na nulu. Govorim o školama, bolnicama, ministarstvima, policijskim stanicama… brojnim objektima gde se to može uraditi. Fokus objekata je gde može da radi”, rekao je Abazović na sednici Vlade.

Abazović smatra da Vlada treba da dođe do zaključka da nemaju posebnu potrebu da ulaze u tendere ili kakve god procedure, da biraju izvođače.

„Umesto da EPCG sklopi ugovor, instalira i jednostavno plati račun EPCG, ceo sistem funkcioniše na taj način. Upalimo Solar, naši instalateri… i svi srećni, svi zadovoljni”, naglašava Abazović.

Objašnjavajući nameru da se to uradi bez tendera, on je rekao da ne misli da to treba da se radi bez procedura.

„Ali ne možemo da dođemo u situaciju da nešto što je državna svojina svedemo na gori položaj od bilo kog građanina. Mislim da se država na taj način ponižava. Država ne može da uradi nešto što mogu privatnici. Pa nemojte, treba da se odnosimo na istom nivou”, ocenio je Abazović.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da nije sporno da se donese zaključak gde će se podržati ova aktivnost i namera.

„Staćemo na crtu pravnih normi sa mogućnošću da ih nadograđujemo. Zakoni nisu sveto pismo, oni su tu da se primenjuju ali i menjaju ako je primena nemoguća”, rekao je Damjanović.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić podržao je incijativu Abazovića, navodeći da će oni sa zadovoljstvom prihvatiti tu ideju i da će krenuti da rade sve što je potrebno da se stvore uslovi da se na zdravstvenim ustanovama ugrade solarni paneli.

„Ovo je na korist svih nas, zbog velikih sredstava koja se izdvajaju za struju”, dodao je Šćekić.

Izvor: Pobjeda.me

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti