EPCG: Inicijalna faza za gradnju tri gasne elektrane

U skladu sa planiranom izgradnjom tri gasne elektrane, ukupne instalisane snage od 400 megavata, nacionalna elektroenergetska kompanija Crne Gore je na javnom tenderu izabrala konsultanta koji će do kraja januara 2023. godine da uradi Studiju sa razradom tehničkih rešenja i prethodne studije izvodljivosti za gasne elektrane.

Elektroprivreda (EPCG) u okviru novog investicionog ciklusa koji je pokrenula, planira izgradnju tri gasne elektrane, ukupne instalisane snage od 400 megavata.

Reč o hibridnoj elektrani baziranoj na gasnoj turbini snage minimum 50 megavata u blizini Luke Bar, sa potencijalnim obnovljivim izvorima; kombinovanoj elektrani na gas snage minimum 150 megavata u okviru lokacije u blizini kompleksa Kombinata aluminijuma (KAP) u kombinaciji sa potencijalnim obnovljivim izvorima i elektrani na gas, snage do 200 megavata, u Pljevljima.

Priprema dokumentacije

Da bi pripremila neophodnu dokumentaciju, kompanija je na javnom tenderu izabrala konsultanta koji treba da uradi Studiju sa razradom tehničkih rešenja i, prethodno, Studiju izvodljivosti elektrana na gas u Crnoj Gori. Izrada te dokumentacije se očekuje do kraja januara naredne godine.

Studija treba da pokaže budžetsku procenu, odnosno koliko će novca biti potrebno za svaku fazu, uključujući i dugoročni ugovor o održavanju gasnih turbina i ostale relevantne opreme.

Novi investicioni projekat

Iz EPCG su saopštili da je odlukom Odbora direktora kompanije od 3. decembra prošle godine pokrenut novi investicioni projekat, odnosno izrada Studije sa razradom tehničkih rešenja i prethodne studije izvodljivosti elektrana na gas u Crnoj Gori.

„Tom studijom biće obuhvaćena analiza sledećih scenarija – hibridna elektrana bazirana na gasnoj turbini snage minimum 50 megavata u blizini Luke Bar sa potencijalnim obnovljivim izvorima, kombinovana elektrana na gas snage minimum 150 megavata u okviru lokacije blizine kompleksa KAP-a u kombinaciji sa potencijalnim obnovljivim izvorima i elektrana na gas snage do 200 megavata u Pljevljima. Predloženi koncepti imaju za cilj da se omogući dugoročno korišćenje lokalnih resursa u periodu od minimum 25 godina i u potpunoj saglasnosti sa klimatskim pravilima i propisima EU“, saopštili su iz EPCG.

Mnogo faktora za konačnu odluku

Iz državne kompanije je objašnjeno da se radi o potencijalnim mogućnostima i konačne odluke će zavisiti od mnogo faktora kao što su rezultati istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju, dalje energetske politike države po pitanju gasa, razmatranje opcija izgradnje gasovoda iz pravca Albanije – Jadransko jonski ili pravca Srbije ili izgradnja LNG terminala u Baru ,uz preferiranu opciju korišćenja domaćeg energenta ako to istraživanja dokažu.

Razrada tehničkih rešenja

„Inicijalna faza u razvoju investicionog projekta su trenutne aktivnosti na izradi Studije sa razradom tehničkih rešenja i prethodne studije izvodljivosti. Izradom te studije razmotriće se analiza celog životnog ciklusa i strategija za fazno uvođenje i konverziju elektrana – od primene čistog gasa, do integracije sa obnovljivim izvorima i potencijalne konverzije u rad sa neutralnim CO2. Na osnovu Studije sa razradom tehničkih rešenja na nivou koncepta, biće izrađena prethodna studija tehno-ekonomske izvodljivosti za celi životni ciklus postrojenja”, rekli su u EPCG.

Tenderska dokumentacija za otvoreni postupak javne nabavke za izradu ove studije objavljena je 30. decembra prošle godine i nakon sprovedenog postupka i vrednovanja pristiglih ponuda, izvršen je odabir prvorangiranog ponuđača sa kojim je potpisan 17. juna Ugovor o pružanju usluga Izrada Studije sa razradom tehničkih rešenja i prethodne studije izvodljivosti za gasne elektrane. Reč je o konsultantu SS&A Power Consultancy iz Švajcarske.

Izvor: Dan

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti