EPCG (još) nije zakoračio u nikšićku Železaru

Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore nije odlučivala o kupovini Železare, jer je predstavnik države, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović, rekao da Vlada nije zauzela stav po tom pitanju, iako je predsednik Vlade nedavno izjavio da je kupovina Železare, maltene, gotova stvar. Da li bi Odbor direktora, prema Statutu, mogao da donese odluku o kupovini Železare?

Da li će i kada nikšićka železara Tosčelik početi da proizvodi električnu energiju, a zaposleni da odahnu kada je reč o njihovom daljem radu u ovoj kompaniji? Neizvesna sudbina nekadašnjeg privrednog giganta, koja je kroz stečaj 2012. godine prodata turskoj kompaniji Tosyali grupa, počela je kada je vlasnik saopštio da ne namerava da pokreće proizvodnju, obustavljenu zbog nerentabilnosti, i da će, u skladu s tim, zaposleni ostati bez svojih radnih mesta.

Pouzdan put ka razrešenju statusa nikšićke kompanije i njenih zaposlenih viđen je u odluci Vlade Crne Gore da odobri Elektroprivredi (EPCG) da uđe u pregovore oko kupovine Železare. Čelni ljudi EPCG-a izjavili su da je u železari prepoznat energetski potencijal i najavili mogućnost gradnje solarne elektrane na tom posedu.

Akcije EPCG – za Železaru

Iz ovog elektroenergetskog preduzeća saopšteno je i da će predložiti vlasnicima Železare Tosčelik da radnicima ugovore, koji ističu 1. septembra, produže još dva meseca, verujući da bi u tom periodu i priča oko preuzimanja Železare od strane energetske kompanije bila završena.

U cilju spasavanja železare, a kao finansijsku pomoć elektroenergetskoj kompaniji da sprovede ovaj poduhvat, država je na aukciji kupila sopstvene akcije Elektroprivrede u vrednosti od 15 miliona evra.

Najnoviji, reklo bi se, krunski korak,  na putu do oživljavanja železare trebalo je da se desi na jučerašnjoj Skupštini akcionara EPCG, kada se očekivala saglasnosti da se krene u kupovinu Železare. Naime, predsednik Vlade Dritan Abazović je nedavno izjavio da je kupovina Železare maltene gotova stvar i da se, po njegovom mišljenju, ta tačka nije ni morala naći na Skupštini.

Međutim, umesto približavanja cilju, neočekivani obrt na ovom skupu radnike je doveo do novog razočarenja, ali i poruke da neće odustati od rešavanja sudbine Železare.

Skupština EPCG bez odluke o kupovini

Naime, kako pišu Vijesti, Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore nije odlučivala o kupovini Železare, jer je predstavnik države, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović, rekao da Vlada nije zauzela stav i da nije u mogućnosti da se izjasni po tom pitanju.

„S obzirom da Vlada nije zauzela stav, nisam u mogućnosti da se izjasnim po ovoj tački, već koristim ovu priliku da uputim molbu Odboru direktora da pripremi predlog odluke i da to pošalje sa ostalim pripadajućim materijalom, koji se odnosi na studiju opravdanosti investicije i sa svim ostalim dokumentima za koje smatrate da mogu potvrditi opravdanost investicije kupovine Željezare“, rekao je na Skupštini akcionara Šahmanović.

Korak po korak

Ipak, novoizabrani predsednik Odbora EPCG Milutin Đukanović bio je optimista i rekao je radnicima Železare da se drže „dogovora koji je postignut sa premijerom, ministrom finansija“ i sa njima.

„Mislim da će biti dobro raspoloženje i u novom Odboru direktora. Ostalo je pet starih članova i mislim da ćemo brzo ići u tom pravcu. Smatramo da je imovina Železare vrlo značajna, da je njena vrednost mnogo veća, nego što je taj iznos novca. Napravićemo određeni biznis plan i ići ćemo korak po korak. Procenjujem da smo u stanju da valorizujemo tu imovinu i da svi imaju koristi – i šira društvena zajednica i radnici Železare“, kazao je Đukanović.

Umesto vesti o prekidu agonije u kojoj se nalaze, radnici Železare u neverici su dočekali informaciju o novonastaloj situaciji.

(Ne)usaglašen stav Vlade

„Ovo je igra. Pre dva dana imali smo izjavu predsednika Vlade da se ide u pravcu kupovine Železare, a sada predstavnik Vlade, za koga ne znamo da li je izneo zvaničan stav Vlade ili samo Ministarstva kapitalnih investicija, kaže da nemaju stav. Premijer je čak rekao da nije bilo potrebe da se stavlja ova tačka, a sada predstavnik Vlade drugo saopštava. Videćemo ko ne govori istinu radnicima Železare – premijer ili Šahmanović. Poručujemo još jednom da nećemo odustati i da nas neće slomiti”, rekao je predsednik Sindikata Ivan Vujović.

Na pitanje zaposlenih kada su se poslednji čuli sa turskim investirom, predsednik Odbora EPCG Milutin Đukanović je poručio:

„Gospoda iz Tosčelika čekaju da se završi skupština društva i da samo društvo donese odluke. Mislim da se sa ovom skupštinom i sa konstitutivnom sednicom stvaraju uslovi da se nastave pregovori sa Tosčelikom o kupovini imovine Željezare“.

Odluka u rukama Odbora?

Ipak, kako Vijesti izveštavaju, odluku o kupovini Železare mogao bi da donese i novi Odbor direktora EPCG. Naime, prema Statutu EPCG, za odluke o raspolaganju imovinom (kupovina, prodaja,…) do 10 odsto vrednosti osnovnog kapitala kompanije nadležan je Odbor direktora, a za odluke preko te vrednosti Skupština akcionara.

Osnovni kapital EPCG sada iznosi 769 miliona evra, pa bi deset odsto bilo 76 miliona. Pre dve sedmice EPCG je za prodaju dela sopstvenih akcija Vladi dobila 15 miliona evra. U pregovorima sa ranijim zainteresovanim kupcem za imovinu Železare Miodragom Dakom Davidovićem, saopšteno je da turski vlasnik za imovinu traži 20 miliona evra, dok je Davidović nudio 16.

Kupovina imovine Železare i po ceni od 20 miliona evra, činila bi manje od tri odsto osnovnog kapitala, tako da bi prema statutu tu odluku mogao da donese i Odbor direktora.

Vrednost Železare

Pre stečaja, imovina Železare je procenjivana na 63 miliona evra, ali je nakon više oglasa 2012. godine prodata za 15,1 milion evra turskoj Tosjali grupi. Imovina Železare obuhvata oko 800 hiljada kvadrata zemljišta, ogroman broj hala, peći i raznih postrojenja, kao i velikih trafo-stanica, koje su naročito interesantne EPCG. Deo imovine nalazi se i u Luci Bar.

Međutim, prema izveštavanju Vijesti, problem je što se resorno Ministarstvo kapitalnih investicija protivi ovom poslu i otežava njegovu realizaciju.

Kolegijalna podrška

Inače, oko 100 radnika nikšićke Železare, koji su mesecima protestovali u krugu fabrike, krajem jula su se popeli na krov fabrike i počeli štrajk glađu, preteći da će skočiti ako se ne reši situacija u toj kompaniji. Zbog toga je protiv 14 zaposlenih turski Tosčelik podneo krivične prijave.

U znak podrške kolegama protiv kojih su podnete krivične prijave, radnici Železare su se juče okupili ispred Tužilaštva u Nikšiću, poručujući da ih prijave neće pokolebati, objavila je Televizija Crne Gore.

Predstavnik radnika Železare saopštio je da se nadaju da će fioke koje se nalaze godinama u tužilaštvu, biti otvorene.

„Da neće biti samo slučaj sa radnicima Železare, jer, evo pre 15 dana smo bili na razgovoru u policiji, i već danas počinju suđenja ovde u ODT-u. Želimo da poručimo svima da nas krivične prijave neće pokolebati, jer mi znamo šta branimo“, rekao je  predsednik Sindikata Ivan Vujović.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti